Napuštanje Fejsbuka naglo snižava nivo stresa

Istraživači su mjerili nivoe hormona kortizola, poznatog kao hormon stresa, učesnika, prije i poslije eksperimenta
0 komentar(a)
kompjuter, ljutnja, bijes, nervoza, Foto: Shutterstock
kompjuter, ljutnja, bijes, nervoza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2018. 13:10h

Naučnici tvrde da bi potpuno napuštanje Fejsbuk i brisanje profila na toj društvenoj mreži moglo da bude prilično dobar kada je zdravlje u pitanju.

Nedavno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kvinslenda pokazalo je da napuštanje Fejsbuka za vrlo kratko vrijeme snižava ukupan nivo stresa, prenosi B92.

Od ukupno 138 korisnika te društvene mreže uključenih u istraživanje, jedna polovina je prestala da koristi Fejsbuk u periodu od pet dana.

Istraživači su mjerili nivoe hormona kortizola, poznatog kao hormon stresa, učesnika, prije i poslije eksperimenta. Na osnovi tih mjerenja, otkrili su da je "njihov nivo patološkog stresa smanjen".

Međutim, učesnici su sami prijavljali naučnicima da se osjećaju "manje dobro" nakon pet dana nekorišćenja Fejsbuka, piše News Hub.

"Ti ljudi tvrde da su se u većoj mjeri osjećali nezadovoljno svojim životom, kao i da su željno očekivali povratak svojim Fejsbuk aktivnostima", kaže vođa istraživačkog tima doktor Erik Venman.

"Oni su osjećali da u njihovim životima nema dovoljno sadržaja, zbog društvenog isključivnja usljed prestanka komunikacije sa njihovim Fejsbuk prijateljima", zaključio je on.

Bonus video: