Crnogorski pomorci važne karike u švercu droge od Južne Amerike do Evrope

Oni koji su upućeni u ovaj vid šverca kažu da je Crna Gora važna ruta za prekookeanski transfer narkotika
241 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2011. 07:55h

Crnogorski pomorci Vuk Popović, Ilija Brkanović i Nikola Mrvaljević sa nekoliko kolega iz Srbije nedavno su uhapšeni u Španiji, kada je policija u luci Taragona, na trgovačkom brodu Perast otkrila pakete skupocjenog praha. Tokom istrage tamošnje vlasti su došle do podataka da su osumnjičeni mornari imali dobro razrađenu logistiku, kontakte i telefonsku komunikaciju kako u Latinskoj Americi, Španiji ali i u Crnoj Gori i Srbiji...

Ovo najnovije hapšenje trojice crnogorskih pomoraca u Španiji još jednom je pokazalo da su naši mornari često i važna karika u prekookeanskom švercu kokaina od Južne Amerike do Evrope.

Godinama, a posebno nakon objelodanjivanja detalja iz međunarodne operacije “Balkanski ratnik”, policiji i tužilaštvu u Crnoj Gori postalo je kristalno jasno da sve veći broj pomoraca iz Kotora, Cetinja, Bara ali i drugih crnogorskih gradova, preko jedne beogradske agencije i dvije agencije iz Kotora, bivaju vrbovani da na odabranim prekookeanskim brodovima kriju tovare kokaina.

Zadatak odabranih pomoraca je da u lukama Latinske Amerike, gdje se proizvodi kokain, tajno preuzimaju skrivene skupocjene pošiljke, da ih skrivaju na posebnim mjestima, a potom da ih izbace na unaprijed dogovorene lokacije. Zbog poslova i sumnji da su bili članovi kriminalnih narkoorganizacija u proteklih nekoliko godina uhapšeno je nekoliko crnogorskih pomoraca, ali policija zbog toga što se ne vodi tako posebna evidencija, nema tačan podatak koliko je njih uhvaćeno sa pošiljkama droge.

Oni koji su upućeni u ovaj vid međunarodnog šverca narkotika kažu da je Crna Gora važna ruta za prekookeanski transfer narkotika

Oni koji su upućeni u ovaj vid međunarodnog šverca narkotika kažu da je Crna Gora važna ruta za prekookeanski transfer narkotika, jer šverceri koriste već utabane trase trgovačkih brodova, koje obično vode od Južne Amerike do Zapadne Afrike, a potom u nekoliko pravaca skrivena droga stiže do evropskih luka...

Znaju za švercerske rute

U nekoliko navrata policijski zvaničnici u Crnoj Gori saopštavali su da oni znaju da su neki naši pomorci uključeni u međunarodni šverc droge brodovima kao i da aktivno učestvuju u međunarodnim istragama.

I pored toga što su se u javnosti u proteklih nekoliko godina pojavile informacije o hapšenju nekoliko crnogorskih pomoraca u raznim svjetskim lukama, ne zna se tačan podatak koliko njih je “palo” zbog učešća u međunarodnom švercu kokaina.

“Inostrane policije i službe bezbjednosti ne vode posebne evidencije o broju uhapšenih lica određene profesije, pa tako i ne postoje evidencije o broju uhapšenih pomoraca”, bilo je objašnjenje koje je “Vijestima” rečeno u vrhu Uprave policije, koju ne čudi podatak da se sve više naših pomoraca odlučuje da budu karika u švercu.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: