U Australiji pakovanjem plaše pušače: Kutije cigareta i "za oči teške"

U Vladi čak nisu sigurni i da nemaju dokaza da će navedenim planom uspjeti u onome što nijedna vlada nije prije njih - da snamje stopu broja pušača.
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2011. 12:06h

Prema predlogu Ministarstva zdravlja Australije, kutije cigareta u toj zemlji ubuduće bi trebalo da izgledaju jednoobrazno. Ministarstvo je predložilo da sve kutije budu smeđe-zelene boje, te da se sa njih uklone logotipi proizvođača. Logotipi bi bili zamijenjeni upozoravajućim ilustracijama.

Duvanske kompanije zbog uklanjanja logotipa već upozoravaju na kršenje intelektualne svojine. Vlada navodi da ima jaku pravnu podršku u svojoj namjeri, ali odbija da ih objavi.

U Vladi čak nisu sigurni i da nemaju dokaza da će navedenim planom uspjeti u onome što nijedna vlada nije prije njih - da snamje stopu broja pušača.

"Međunarodna duvanska industrija očajnički želi da spriječi australijsku vladu u ovoj namjeri", kaže Majk Daub, profesor na Kurtin Univerzitetu i predsjednik Australijskog vijeća protiv pušenja. On je rekao da bi navedena mjera mogla da izazove domino efekat.

"Ako bi Australija uspjela da ostvari plan sa uvođenjem tipskih kutija cigareta, vjerovatno će za istim rješenjem posegnuti u druge razvijene zemlje", smatra on.

Računarski generisane fotografije prikazuje kako bi trebalo da izgledaju buduća pakovanja cigareta. Na jednoj od kutija je prikazan izgled usana pacijenta oboljelog od raka usta, a na drugoj stoji upozorenje o tome kako pušenje dovodi do sljepila...

Galerija

Bonus video: