Vladin izvještaj kontrira Čarapićki: Jovović je žrtva nasilja, a ne batinaš

Jovović se smatrati oštećenim, iako predmetu ima svojstvo okrivljenog, jer u istom postupku ne može imati dva procesna svojstva.
0 komentar(a)
Mihailo Jovović, Foto: Arhiva Vijesti
Mihailo Jovović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.05.2011. 06:59h

U posljednjem vladinom izvještaju o realizovanim preporukama Evropske komisije Briselu se potanko objašnjava slučaj glavnog i odgovornog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića, ali ne kao batinaša kako ga vidi vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić, već kao jedan od primjera nasilja nad novinarima.

U dokumentu se, između ostalog, kao prioritet navodi unapređenje medijskih sloboda, naročito usklađivanjem sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na klevetu i jačanje saradnje s organizacijama civilnog društva.

Konstatuje se kako je realizovana mjera kojom je bilo predviđeno da se izradi izvještaj o istragama zbog nasilja nad novinarima. Dodaje se da je Vrhovni sud tu svoju obavezu ispunio i dao prikaz predmeta koji se nalaze pred crnogorskim sudovima a da Vrhovno državno tužilaštvo još prikuplja informacije.

Vlada hronološki izvještava Brisel o kretanju postupka nakon incidenta u kojem je gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša sa sinom Miljanom brutalno napao glavnog urednika dnevnika “Vijesti”, pošto se prethodno obračunao sa fotoreporterom Borisom Pejovićem.

Do incidenta, u noći 6 avgusta 2009. došlo je nakon što je fotoreporter pokušao da fotografiše Mugošin nepropisno parkiran automobil.

U dokumentu se podsjeća da je Jovović prethodno bio okrivljen za tešku tjelesnu povredu nanijetu Mugošinom vozaču Draganu Radonjiću, a Miljan Mugoša za nanošenje teške tjelesne povrede Jovoviću.

“U tom smislu, Jovović bi se mogao smatrati oštećenim, iako i Jovović u ovom predmetu ima svojstvo okrivljenog, jer prema odredbama ZKP-a jedno lice u istom postupku ne može imati dva procesna svojstva”, konstatuje se u vladinom dokumentu objavljenom na sajtu.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: