Saznajte koja hrana smanjuje znojenje

U ovakvim slučajevima trebali bi se obratiti ljekaru koji može utvrditi uzroke nastalog problema. Istovremeno je mudro slijediti neke smjernice ishrane, prenosi net.hr.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2011. 14:26h

Uz svakodnevno tuširanje i korištenje sredstava protiv znojenja protiv ovog se problema možemo boriti i manje agresivnim metodama - zdravom ishranom. Pogledajte koje namirnice pomažu.

Tijelo zdrave odrasle osobe ne bi trebalo ispuštati više od 400 ml znoja po danu. Kod nekih ljudi znojenje izmiče kontroli.

Putem znoja oni izluče i po litar tečnosti na dan, objašnjava Mike Ramsey u knjizi 'Stop Sweating and Start Living: A Practical Guide to Ending Your Underarm Sweat Problem'.

U ovakvim slučajevima trebali bi se obratiti ljekaru koji može utvrditi uzroke nastalog problema. Istovremeno je mudro slijediti neke smjernice ishrane, prenosi net.hr.

Hrana koja smanjuje znojenje:

1. Izbjegavati prerađene ugljene hidrate

Jedite ugljene hidrate sa većom količinom vlakana i hranjivih supstanci - dakle sirove u voću ili povrću te integralnu tjesteninu i brašno

2. Mlijeko neka bude sa što manje masnoće

3. Smanjite unos soli. Preporučeni limit dnevnog unosa je 4 grama.

4. Jedite hranu bogatu kalcijumom. Tijelo će biti zdravije i manje ćete se znojiti.

5. Posebno tokom ljetnih mjeseci, izbjegavajte luk. Meso možete dinstati na izrendanim jabukama.

7. Izbjegavajte margarin, veće količine maslaca, ulje suncokreta i kukuruza. Hranu kuvajte ili pripremajte na maslinovom ulju.

8. Pijte biljne čajeve, u većim količinama. Indijska biljka neem je vrlo efikasna u redukciji znoja. Od domaćih biljki dobra je žalfija, stoga svakodnevno popijte čaj od žalfije.

Bonus video: