Lukšić: Kako se osjeća premijer zemlje u kojoj živi Dragoslav Ilić?

Ilić, koji u Argentini slovi za milijardera, zvanično posjeduje nekoliko kazina, restorana, zlatara...
3747 pregleda 0 komentar(a)
Dragoslav Ilić, Foto: Savo Prelević
Dragoslav Ilić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.05.2011. 11:38h

Crnogorski premijer Igor Lukšić saopštio je da je Nišlija Dragoslav Ilić, kokainski bos iz Argentine i kum Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam u Crnu Goru došao iz Beograda, gdje je prije nekoliko dana bio na koncertu južno-američke zvijezde Šekire.

Odgovarajući na pitanje kako se osjećao kao premijer dok se po Crnoj Gori slobodno kreću narko bosovi, Lukšić je odgovorio:

“Kako se osjeća premijer zemlje u kojoj inače živi taj čovjek? Ako se ne varam, taj gospodin je u Crnu Goru doputovao iz Beograda, gdje je uživao u koncertu južno-američke zvijezde Šekire.

Takođe, pretpostavljam da u Crnu Goru nije došao s neba, nego je doputovo preko nekog od evropskih aerodroma. Tako da nije fer, tako interpretirajući stvari, stigmatizovati Crnu Goru. Mi smo u nekoliko mjeseci izvjesno pokazali da se uspješno nosimo sa izazvom organizovanog kriminala”, ocijenio je on.

Predsjednik Vlade je izrazio zadovoljstvo što je, kako kaže, ključ u tim uspjesima regionalna saradnja.

“Mislim da je već vrlo jasno da smo mi u Crnoj Gori pokazali da sve međunarodne obaveze možemo jako lako da nosimo. U tom kontekstu, ne u slučaju tog čovjeka koji je u Crnoj Gori, već bilo koga, onog trenutka kada bi se ukazala pravno održiva potreba da se reaguje, mi bi to uradili kao što smo radili do sad”, rekao je on novinarima u “Miločeru” gdje je prisustvovao konferenciji “Dijalog Crne Gore i EU”, koju je organizovao Nacionalni savjet za evoropske integracije.

Nakon što je nedavno uspio da izbjegne hapšenje u Brazilu, Ilića je na popularnoj budvanskoj plaži snimila ekipa “ Vijesti” dok je sjedio u društvu nekoliko prijatelja.

Čovjek, koji godinama važi za jednog od najvećih srpskih narkobosova u Južnoj Americi, kako je “Vijestima” rečeno u policiji može slobodno da se kreće po Crnoj Gori, jer u Interpolovom sistemu ne postoji nijedna aktivna potjernica, na osnovu koje bi mogao biti uhapšen.

Umakao brazilskoj policiji?

Srpski i brazilski mediji prije samo desetak dana punili su novinske stupce opisima policijske akcije "Niva", u kojoj je uhapšeno trideset pripadnika međunarodne kriminalne grupe krijumčara kokaina u organizaciji Gorana Nešića zvanog Ciga, koja je na evropski kontinent prošver-covala više od tone narkotika. Navodno, tada je trebalo da bude uhapšen i Ilić, ali je uspio da umakne brazilskoj policiji.

Brazilska policija je, prema pisanju "Blica", utvrdila vezu između Nešićeve i kriminalne grupe Dragana Ilića. Ilić, međutim, nije uhapšen, ali se u akciji navodno došlo i do podataka o krivičnim djelima njegove grupe. Ilić je poslije hapšenja Nešića ostao jedini Srbin, koji ima odlične veze sa vođama tamošnjih kokainskih kartela, a koji posao vodi iz Argentine, u kojoj živi.

Ilić, koji u Argentini slovi za milijardera, zvanično posjeduje nekoliko kazina, restorana, zlatara... U srpskoj javnosti je postao poznat u aprilu 2004. godine kada je argentinska policija u akciji "Bijeli vinogradi" zaplijenila 171 kilogram čistog kokaina, namijenjenog evropskom tržištu.

Kokain je bio uskladišten na brodu koji je trebalo da doplovi do Španije i sakriven u bocama vina.

Odmah po zapljeni, uslijedila je akcija hapšenja, u kojoj su lisice na ruke stavljene Ilicu, ali i trinaestorici pripadnike njegove grupe, među kojima su bili i Srbi Dragan Tršić i Filip Dragić, koji je u međuvremenu dobio državljanstvo Britanije.

U toku sudskog postupka, Ilicu je odobren kućni pritvor, koji je prekršio dvije godine kasnije organizovanjem spektakularne proslave svog vjenčanja sa jednom venecuelanskom mišicom.

Iako mu je sudija odobrio skromno crkveno vjenčanje, Ilić je organizovao svadbu u luksuznom hotelu, sa dvjesta zvanica koje su uveseljavali Svetlana Ceca Ražnatović, Mira Škorić i Aca Lukas.

Fotografije sa svadbe tada su objavljene u skoro svim srpskim listovima, ali i u argentinskim medijima, pa je zbog kršenja dogovora sa sudom reagovala američka Agencija za borbu protiv trgovine drogom DEA, koja je uložila protest, a Ilić odlukom sudije vraćen u zatvor.

U međuvremenu, on se ponovo našao na slobodi i u Argentini, u koju se 2002. godine doselio iz Holandije, i važi za jednog od najjačih srpskih narkogangstera. Njegova veza sa Sretenom Jocićem, započeta u Holandiji, nastavljena je svih narednih godina - Jocić je prvo izručen Srbiji i optužen za ubistvo Gorana Marjanovića, a zatim Iva Pukanića.

Bonus video: