Suđenje okrivljenima za ugrožavanje bezbjednosti ekipe "Vijesti": Jedan se zbunio, jedan nestao

Sudija je ukazao na razlike u ranijim iskazima, te da se ne zna ko je naručio cvijeće.
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2011. 14:50h

Okrivljenom Marku Piperu, kojeg tužilaštvo tereti za ugrožavanje sigurnosti ekipi “Vijesti” odlukom ktrivičnog Vijeća podgoričkog Osnovnog suda, sudiće se u odsustvu.

Odluka je donešena nakon što se Piper nije odazivao na sudske pozive, zbog čega je i odlagan početak suđenja njemu i Slavku Musiću koji se tereti za ugrožavanje sigurnosti u produženom trajanju ekipi “Vijesti” i članovima porodice Stanišić iz Donje Gorice.

Suđenje je počelo iznošenjem odbrane okrivljenog Musića koja se razlikovala od njegovog svjedočenja u policiji i kod istražnog sudije. On to objašnjava svojom zbunjenošću jer mu se, kako kaže, prvi put ime pominjalo u novinama u tom kontekstu, kao i da se kad je čuo za moguće podmetanje bombe.

“Uopšte se ne osjećam krivim. Nijesam ništa uradio i ne shvatam navode optužnog predloga, pa ne mogu ni da kažem da su mi jasni. Ništa mi tu nije jasno. Da sam došao da kupim sendvič i sok a da me optužuju da sam postavljao bombe i ne znam šta”, kazao je Musić.

"Ništa mi tu nije jasno. Da sam došao da kupim sendvič i sok a da me optužuju da sam postavljao bombe i ne znam šta”, kazao je Musić.

“Oni se terete da su od 31. januara do 3. februara ove godine, novinarki Oliveri Lakić, uputili ozbiljne prijetnje da će napasti na njen život, pri čemu je Musić, upućujući im prijetnje, ugrozio i sigurnost osoba sa kojima je novinarka 3. februara bila na novinarskom zadatku", kazala je ranije osnovni državni tužilac Ljiljana Klikovac.

Tužilac istraživao incident u Donjoj Gorici

Tužilac je istraživao incident u Donjoj Gorici, 2. februara, kada je 20 minuta Musićevim automobilom “golf 5” bilo blokirano vozilo “Vijesti” u dvorištu Stanišića, koji žive iza bedema hangara, gdje se navodno, proizvodi ambalaža lažnih brendova cigareta.

Tužilaštvo se bavilo i time što je preko Musićevog telefona, izvjesni Vujica Tomović omalovažavao, vrijeđao i indirektno prijetio novinarki, koja je dva dana bila u Mojkovcu kako bi pokušala da od vlasnika fabrike duvana sazna šta oni proizvode u Poljima, kao i dijelom navoda Lakićke da joj je upravo Musić, koji se ta dva dana u Mojkovcu predstavljao kao “djevojka za sve”, umjesto saopštenja rukovodstva fabrike u srijedu uručio umjesno upakovanu staklenu saksiju sa dvije orhideje.

"Džentlmenski postupak"

Musić je ispričao da nema ni “nula odsto” njegove krivice i da ne razumije nagon Stanišića protiv njega jer su bili u prijateljskim odnosima.

On je kazao i da je novinarka sa ekipom došla u Mojkovac kako bi obišla fabriku i sastala se sa direktorom fabrike. Kako kaže, razgovor je bio opušten a on je, zbog toga što se novinarki nije izašlo u susret poželio lično da joj se izvini i narručio joj cvijeće. Musić tvrdi da je pozvao Dalibora Tomaševića da mu iz Nikšića donese cvijeće za novinarku.

Musić tvrdi da je pozvao Dalibora Tomaševića da mu iz Nikšića donese cvijeće za novinarku.

“To je bio jedan džentlmenski postupak”, kazao je on.

Musić je rekao i da ga je 03. februara pozvao Marko Piper i pitao ga da li ima vremena da odnese demant fiorme “Montenegro Tobaco Company” u arhivu “Vijesti” zbog onoga što je par dana ranije pisalo. U optužnici se navodi da je u “demantu” pisalo novinarki da “ne zaboravi da zalije cvijeće”.

“Našli smo se u gradu. Piper mi je rekao da bi bilo dobro da se demant odnese i u “Dan” i u “Pobjedu”. On mi je dao kovertu koja nije bila zatvorena. Ja sam je iskopirao u dva primjerka i uopšte nijesam gledao šta je sadržaj teksta. Nakon toga sam tekst odnio u “Vijesti””, kazao je Piper i dodao da je original zaveden u arhivi.

On je ispričao i da je oko 18 i 30 časova tog dana došao u prodavnicu Stanišića “gdje već 10 godina kupuje” da kupi sendvič i sok. Vidio je na terasi Bubu Stanišić koju je pitao da li prodavnica radi na šta mu je ona negativno odgovorila i pitala da li je to on jer je bio sumrak. Nakon toga vratio je automobil 20-tak metara dalje i otišao da stražari kod hangara. Nakon toga je došla policija a on, tvrdi, nije znao zašto ga traže.

Ne zna se ko je naručio cvijeće

Sudija Zoran Šćepanović mu je ukazao na razlike u ranijim iskazima, jer je u istrazi kazao da ne zna ko je naručio cvijeće.

“Sto posto je tačno ovo što sam danas rekao. Bio sam rastrojen tih dana. Isprepadan i zbunjen”, kazao je Musić.

Izjavu Pipera sudija nije mogao pročitati jer je tokom istrage dao u svojstvu svjedoka, a ne okrivljenog. U nastavku suđenja zakazanom za 21. jun, planirano je saslušanje oštećenih.

"Vijesti" natjerale tužiteljku da podigne optužnicu

Nakon suđenja branioci okrivljenog Musića advokati Zoran Piperović i Dragana Vojinović prokomontarisali su da on nije kriv a da su “Vijesti” natjerale vrhovnu državnu tužiteljku Ranku Čarapić da podigne optužnicu.

“Ja odajem priznanje vašoj kući. Svaka čast. Milsim da ste natjerali Ranku Čarapić svojim pisanjem povodom ovoga da napravi takav krivično pravni nonsens, takvu budalaštinu koja će ostati zapisana u istoriji ovoga što se zove pravosuđe. Izvesti čovjeka na sud sa ovakovom inkriminacijom je više nego smiješno”, kazao je Piperović.

Vojinović je kazala da ”čovjek apsolutno nije kriv i ne zna o čemu se radi”.

“Zbog čega je sva ovakva pompa dignuta, zbog neke stvari koja je totalno uobičajena u nekim poslovnim kontaktima. Da date nekima cvijeće iz nekih potpuno džentlmentskih pobuda. On je potpuno prestavljen šta je sve uslijedilo nakon tog buktea cvijeća”, izjavila je Vojinović.

Galerija

Bonus video: