U Budvi počeo peti sajam umjetnina Art Expo

Kao i svake godine okosnicu sajma predstavlja godišnja izložba članova Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.
74 pregleda 0 komentar(a)
Art Expo, Foto: Vuk Lajović
Art Expo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.05.2011. 10:40h

Peti sajam umjetnina Art Expo otvoren je sinoć otvoren u halama budvanskog jadranskog sajma, a ljubitelji umjetnosti imaju priliku da u narednih pet dana vide radove 150 umjetnika.

"Kad smo prije pet i više godina prvi put pomenuli potrebu da se i u okviru Jadranskog sajma u Budvi organizuje i sajam umjetnosti, gospodin Rajko Bujković i nas nekoliko smo priželjkivali upravo ovo što imamo danas. Priželjkivali smo da on postane manifestacija koja će da doživi i petu, ali i one jubileje koji dolaze iza toga. Računajući da će pritom privući pažnju i pod svojim krovom prikazivati ono što je najbolje i trenutno najaktuelnije na polju likovne umjetnosti, ali isto tako na polju izdavaštva, programima koje nam nude antikvari i svi oni koji će izlagati ovih dana u okvirima Art expoa", kazao je akademski slikar Ljubomir Popadić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Tivta i član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, otvarajući sajam umjetnina.

On je dodao da kao i svake godine okosnicu sajma predstavlja godišnja izložba članova Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

"Ove godine značajan događaj nam priređuje Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora, multimedijalnom prezentacijomi i izložbom slika "100 slika Bokeške mornarice 1861-1961", gdje se nastoji prikazati istorija pomorstva u ovom periodu ali na jedan savremen i način kako smo to već navikli od ovog renomiranog muzeja prateći njegove projekte niz godina.

Isto tako, biće zanimljiva izložba i aukcija slika galerije "Castello di Boka" gdje se mogu vidjeti oni autori koji su se umjetnosti učili na nekim drugim prostorima. Takođe je dragocjena, a i ovogodišnji raritet prezentacija "Novootkrivene zidne slike u katedrali sv. Tripuna u Kotoru. Organizator je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Kotor", kazao je Popadić.

U dijelu izdavačke djelatnosti u okviru Art Expoa, on je izdvojio predstavljanje romana "Bijeli gavran", roman o imaginarnoj biblioteci u nekoliko čitanja ili dnevnik Đurađa Crnojevića.

Popadić je najavio i promociju izdanja izdavačke kuće Grigorije Dijak koju organizuje istoimena kuća.

Bonus video: