Crnogorska nacionalna zajednica: Žele da zastraše crnogorsku dijasporu

“Ovakav odnos državnih institucija republike Srbije, prema profesoru Peroviću smatramo zastrašivanjem i upozorenjem"
0 komentar(a)
Milenko Perović, Foto: Savo Prelević
Milenko Perović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.05.2011. 15:08h

Crnogorska nacionalna zajednica iz Beograda saopštila je da je presuda Osnovnog suda u Novom Sadu na osnovu koje je profesor Milenko Perović osuđen za mobing nad svojim asistentom način da se zastraše svi pripadnici crnogorske dijaspore u Srbiji.

“Osudu za, do sada, nečuvenu vrstu mobinga, zbog stručne i naučne ocjene, posmatramo u kontekstu stalnih javnih, denucijacija, prijetnji i napada, od raznih velesrpskih nacionalista na profesora Perovića, još od vremena kada se on javno deklarisao kao istinski zaštitnik i tumač identiteta nacionalnih crnogorskih vrijednosti”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Mihailo Terzić.

Kako se dodaje, aktivnost profesora Perovića na čelu Komisije za standardizaciju crnogorskog jezika i aktivnost na čelu Crnogorskog nacionalnog Vijeća u Srbiji su osnovni razlozi pokušaja javnog linča i kompromitacije uglednog profesora, filozofa i etičara.

CNZ očekuje, dodaje se u saopštenju, od nadležnih organa i institucija Srbije, da se profesoru Peroviću omogući optimalan ambijent za obavljanje profesionalnih obaveza

“Ovakav odnos državnih institucija republike Srbije, prema profesoru Peroviću smatramo zastrašivanjem i upozorenjem, za sve pripadnike crnogorske dijaspore u Srbiji, koji pokušavaju da na stručan i naučan način afirmišu crnogorske nacionalne identitetske vrijednosti, koji idu dalje od folklornih sijela i guslanja”, navodi se u saopštenju.

CNZ očekuje, dodaje se u saopštenju, od nadležnih organa i institucija Srbije, da se profesoru Peroviću omogući optimalan ambijent za obavljanje profesionalnih obaveza i uživanje svih građanskih prava i sloboda kao građanin Srbije i kao pripadnik crnogorske nacionalne manjine u Srbiji.

Moraće da plati 3.500 eura

Profesor novosadskog Filozofskog fakulteta i predsjednik Crnogorskog nacionalnog vijeća Milenko Perović osuđen je za mobing i diskriminaciju i moraće da plati 350.000 dinara (3.500 eura) odštete svom nekadašnjem asistentu Slobodanu Sadžakovu.

Profesor Perović nije želio da komentariše presudu

Perović će morati da plati i sudske troškove u iznosu od 120.000 dinara. On će prema presudi morati da plati 80.000 dinara na ime duševnih bolova zbog povrede časti i ugleda, 120.000 dinara na ime povrede prava ličnosti i 150.000 dinara na ime pretpreljenog straha.

Prema obrazloženju presude Osnovnog suda u Novom Sadu, koje je prije nekoliko dana medijima dostavilo Udruženje Stop mobing Vojvodine, Perović je Sadžakovu onemogućio da napreduje sa pozicije asistenta, "opstruisao mu naučni rad i spriječio ga da brani doktorsku disertaciju".

Profesor Perović nije želio da komentariše presudu.

Bonus video: