Žene privlači arogancija, muškarci "padaju" na osmijeh

Učestvovalo je 1.000 odraslih ispitanika koji su ocenjivali privlačnost osoba suprotnog pola pomoću stotina fotografija koje su prikazivale različite emocije od sreće do ponosa i arogancije.
193 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 14:48h

Nedavno sprovedeno istraživanje je pokazalo da žene manje privlače srećni, nasmijani muškarci od onih koji ostavljaju utisak ponosnih, moćnih, čak arogantnih osoba.

Međutim, muškarce, sa druge strane, privlače žene koje ostavljaju utisak osobe koja je srećna i zadovoljna svojim životom, dok im se najmanje dopadaju djevojke koje "pucaju" od samopouzdanja.

Na Univerzitetu Britanska Kolumbija naučnici se sproveli istraživanje tokom kojeg su ispitivali pitanja ljudske seksualnosti. Između ostalog, pokušali su da utvrde i zašto žene ne mogu da odole "lošim" momcima.

Učestvovalo je 1.000 odraslih ispitanika koji su ocenjivali privlačnost osoba suprotnog pola pomoću stotina fotografija koje su prikazivale različite emocije od sreće do ponosa i arogancije.

Rezultati su pokazali veliku razliku među polovima: žene "padaju" na aroganciju, a muškarci na osmijeh.

"Ženama su privlačniji ponosni muškarci koji imaju pomalo arogantan izraz lica, jer to šalje poruku o dobrom statusu u društvu, i prikazuje ih kao dominantne u grupi, potencijalno dobre partnere i dobre očeve. Muškarci koji se smiješe ostavljaju utisak autsajdera, kao da na neki način priznaju da nijesu dominantni, a to žene ne vole", kaže psiholog dr Džesika Trejsi, koja je bila vođa istraživačkog tima.

Muškarce najviše privlače djevojke sa širokim osmijehom na licu. Cilj njihovog istraživanja bio je ispitivanje seksualne privlačnosti "na prvu loptu", tako da se od ispitanika očekivalo samo da kažu koji je bio njihov prvi utisak, da li je osoba na fotografiji privlačna ili ne, ali ne i da kažu da li misle da bi osoba sa slike bila dobar partner za vezu.

Bonus video: