Izložba nove arhitekture i urbanih fenomena u Umjetničkom paviljonu

Tema izložbe je neformalno građenje koje je uzelo maha nakon propasti socijalističkog ekonomskog sistema u državama Balkana
97 pregleda 0 komentar(a)
balkanologija, Foto: Arhiva Vijesti
balkanologija, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.05.2011. 14:34h

Izložba “Balkanologija. Nova arhitektura i urbani fenomeni u Jugoistočnoj Evropi”, nakon Bazela, Beča, Bukurešta i Beograda, biće svečano otvorena u četvrtak u 20h u podgoričkom Umjetničkom paviljonu.

Tema izložbe je neformalno građenje koje je uzelo maha nakon propasti socijalističkog ekonomskog sistema u državama Balkana, odnosno Jugoistočne Evrope - konkretno u državama koje su nastale nakon raspada SFRJ, te Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji, i koje je rezultiralo radikalnom transformacijom urbanih struktura, posebno gradova.

Izložba se zapravo temelji na inicijativi - od samog početka podržanoj od strane ERSTE fondacije sa sjedištem u Beču, usmjerenoj u pravcu otvaranja novog dijaloškog polja, i predstavlja paralelan i rijedak pregled kako pozitivno-paradigmatske postsocijalističke arhitekture, tako i poraznih rezultata neregulisanog i nekontrolisanog urbanog rasta u državama Balkana, tj. Jugoistočne Evrope.

Izložba je realizovana od strane Švajcarskog muzeja arhitekture u Bazelu, u saradnji sa Arhitektonskim centrom iz Beča

Autor izložbe je Kaj Fekler, njemački urbanist i publicist, koautori su: Maroje Mrduljaš, jedan od urednika zagrebačkog “Orisa”, časopisa za arhitekturu i kulturu, i Vladimir Kulić, istoričar i teoretičar arhitekture sa Univerziteta Atlantic na Floridi.

Pored pomenutih autora, u procesu realizacije izložbe je učestvovao i međunarodni ekspertski tim u sastavu: Platforma 9,81 iz Zagreba, Expeditio iz Kotora, Archis Interventions - ogranak u Prištini, Ketrin Karl i Srđan Jovanović Vajs (Novi Sad/ Filadelfija), Dubravka Sekulić i Ivan Kucina (Beograd), Branko Belaćević (Beograd), Co-PLAN iz Tirane, Anri Sala i Edi Rama (Tirana), Luiz Donšen i Visar Geci (Hamburg/ Priština), Pula Group iz Pule, fordewind architecture ltd. iz Sofije, Zeppelin iz Bukurešta i Volfgang Taler (Beč).

Izložba je realizovana od strane Švajcarskog muzeja arhitekture u Bazelu, u saradnji sa Arhitektonskim centrom iz Beča, a primjerno je prikazana publici četvrtog oktobra 2008. u Bazelu.

Organizator podgoričke postavke je Vlada Crne Gore, Kancelarija za održivi razvoj, a suorganizatori su Austrijska ambasada u Podgorici, GIZ - Njemačko društvo za međunarodnu saradnju i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Na otvaranju će govoriti Bosiljka Vuković, v.d. šefa Kancelarije za održivi razvoj pri Vladi Crne Gore, i Martin Pamer, ambasador Austrije u Crnoj Gori.

Izložba će biti otvorena do devetog juna.

Bonus video: