Rijetkost u svijetu: Beba dobila vještačko srce

Beba, koja je bila stacionirana na dječijoj klinici, imala je akutno slabljenje srčanih mišića, što je izazivalo zastoje u krvotoku
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 14:13h

Hirurzi bečke univerzitetske klinike AKH po prvi put u Austriji presadili su desetomjesečnoj bebi, koja je imala teške srčane mana, vještačko srce.

Beba, koja je bila stacionirana na dječijoj klinici, imala je akutno slabljenje srčanih mišića, što je izazivalo zastoje u krvotoku.

Pošto se situacija djevojčice pogoršavala iz sata u sat, ljekari su bili prinuđeni na jedinstvenu intervenciju, koja se u Austriji smatra pravom senzacijom.

“Beba je prestala da samostalno diše, pa smo morali da je oživljavamo”, prenijela je dr Ina Mihel-Benke, upravnik odjeljenja za pedijatrijsku kardiologiju.

Da bi spasili djevojčicu ljekari su odlučili da joj presade vještačko srce.

“Do sada još nismo nad tako mladim djetetom u Austriji izvršili takvu jednu operaciju. I u svijetu to je retkost”, rekao je šef odjeljenja za kardio-hirurgiju dr Ginter Laufer.

Četiri sata je trajala operacija bebe teške 5,5 kilograma, čije je tijelo, kako je saopšteno, prihvatilo vještački organ.

Prema riječima dr Laufera vještačko srce treba da kuca u grudima djevojčice sve dok se ne nađe “pravo” srce koje bi joj trajno rješilo ove zdravstvene probleme.

Bonus video: