Izložba Zdravka Joksimovića otvorena na Cetinju

Umjetnik je skulpture izložio u “Galeriji 42°” Fakulteta likovnih umjetnosti, dok je kolaže i crteže predstavio u “Ateljeu Dado”
0 komentar(a)
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Cetinje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.05.2011. 14:22h

Izložba radova Zdravka Joksimovića otvorena je u dva galerijska prostora na Cetinju.

Umjetnik je skulpture izložio u “Galeriji 42°” Fakulteta likovnih umjetnosti, dok je kolaže i crteže predstavio u “Ateljeu Dado”.

“Vaše tijelo zaslužuje najbolje“ je reklamni slogan koji povezuje skulpture na kojima Joksimović radi već nekoliko godina.

“Početak ovog ciklusa počinje crvenim torzom iz 1997. godine. Tijelo i tjelesno predstavljaju samo okvir, mobilan i dovoljno komotan. Još uvijek se prepuštam izazovu da u tom formalističkom lavirintu, koji je, kao sistem vrijednosti, uspostavila istorija umjetnosti, pronađem svoje mjesto”, zapisao je Joksimović u tekstu za katalog koji prati izložbu .

“Vaše tijelo zaslužuje najbolje“ je reklamni slogan koji povezuje skulpture na kojima Joksimović radi već nekoliko godina.

“Ali skulptura nije samo to. Do sada sam govorio o, još uvijek prisutnoj, skulptorskoj znatiželji, o ljubavi prema čistoti skulptorskog jezika, o svijesti da je pronalaženje skulptura zanat u izumiranju, o potrebi da se osjećam kao dostojan djelić istorijskog kontinuiteta, da budem dio dugovječne porodice vajara, naposljetku, da se u skulptorskoj praksi osjećam kao kod kuće”, navodi Joksimović.

Izložba Joksimovića, koju zajedno realizuju Narodni muzej Crne Gore i Fakultet likovnih umjetnosti sa Cetinja, podržana je na konkursu Ministarstva kulture za sufinansiranje projekata iz oblasti likovne umjetnosti.

Joksimović je rođen 1960. godine na Buču u Crnoj Gori. Diplomirao je i magistrirao u klasi prof. Nikole Jankovića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gdje od 1992. godine radi na vajarskom odsjeku. Član je ULUS-a od 1987. godine.

Samostalno je izlagao u Beogradu, Barseloni, Čačku, Kragujevcu i Novom Sadu, a učesnik je brojnih kolektivnih izložbi, kako u zemlji, tako i širom svijeta.

Bonus video: