Evo kako da izbjegnete štetno dejstvo sunčevih zraka

Posljednja istraživanja pokazuju da su pojedinci zaista zavisni od sunčanja i tako je ustanovljen novi izraz “tenoreksija.
0 komentar(a)
sunčanje, Foto: Www.hughrubens.com
sunčanje, Foto: Www.hughrubens.com
Ažurirano: 25.05.2011. 13:32h

Iako ljeto kalendarski nije još počelo, sunce je ugrijalo kao da je avgust.

Ozonski omotač je toliko tanak da sunčevi zraci, koji su izvor života na zemlji, postaju, nažalost, uzročnik preranog starenja kože, pada imuniteta i sve opasnijih tumora na koži.

Stalna izloženost suncu, upozoravaju stručnjaci, uništava i do 50 odsto ćelija imunosistema koje se nalaze u koži, a organizmu treba oko mjesec i po da obnovi te ćelije.

Takođe, ovih dana stručnjaci upozoravaju da se zbog tankog ozonskog omotača zračenje može uporediti s intenzitetom zračenja tokom ljeta.

Nisu dovoljne zaštitne kreme

Većina vjeruje kako ako koriste kreme sa zaštitnim faktorima mogu da se sunčaju koliko hoće. Međutim, ljekari upozoravaju kako upotreba tih krema nije ni približno dovoljna.

Tvrde kako su lagana odjeća i šeširi još uvijek najbolji način da se zaštitimo od štetnog dejstva sunčevih zraka, preranog starenja i tumora kože.

Dakle, kreme ne smiju da budu jedina metoda zaštite.

Odabir kreme i faktora zaštite

Svijetla koža, crvena kosa: Taj tip kože izrazito je sklon opekotinama, zato koristite faktor od 15 do 30.

Svijetla koža i plava kosa: Taj tip kože je sklon opekotinama zbog slabe pigmentacije i takođe treba faktor od 15 do 30.

Svijetla koža, tamnija ili tamna kosa: ovaj tip kože, zbog dobre pigmentacije, relativno je otporan na opekotine. Zaštita - faktor od 10 do 15.

Tamna koža i kosa: zbog duboke pigmentacije, taj tip je otporan na opekotine.

Faktor zaštite od 6 do 10.

Novo oboljenje - tenoreksija

Iako onkolozi i dermatolozi godinama upozoravaju na opasnost od sunca, i dalje veliki broj ljudi njeguje ritual sunčanja jer im je osunčani, tamniji tena bitniji od rizika.

Takođe, posljednja istraživanja pokazuju da su pojedinci zaista zavisni od sunčanja i tako je ustanovljen novi izraz “tenoreksija”: poput anoreksičara koji smatraju da su uvijek debeli, tenoreksičari misle da su uvijek previše blijedi, pa čak i kad dobiju veoma tamnu boju.

Adekvatna zaštita

Prije svega, izbjegavajte izlaganje suncu u periodu od 10 do 16 časova.

Vodite računa da niste na suncu tokom najvećeg zračenja bez zaštite duže od 15 minuta.

Izaberite laganu odjeću od prirodnih materijala.

Glavu obavezno zaštitite kapom/šeširom, a oči naočarima.

Kad god možete, koristite kreme sa zaštitnim faktorom.

Bonus video: