Mještani Lapčića: Proširite istragu na one koji omogućavaju divlju gradnju

"Uprava policije je sve vrijeme svoj posao vršila profesionalno, šest puta su do sada hapšeni radnici na gradilištu"
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 15:53h

Mještani sela Lapčići sa protestnog zbora pozvali su Inspekciju zaštite prostora da poruši, kako su kazali, besprevno podignutu višespratnu zgradu ruskog investitora, te pozvali nadležne dražvne institucije da se proširi krivična odgovornost prema ljudima koji već godinama omogućavaju divlju gradnju.

Ukoliko se država i dalje bude oglušavala, kako su poručili, njih oko 25 koliko se okupilo ispod gradilišta uzeće stvar u svoje ruke.

Pozivajući državne organe da napokon pokažu snagu države i zaustave divlju gradnju, mještanin Momo Franeta kazao je da je na djelu slučaj besprizorne bespravne gradnje i nedopustive devastacije prostora u selu, kao jedinstvenoj ambijentalnoj cjelini u zeleđu Budve.

"Tražimo od nadležnih državnih službi, da prošire krivičnu odgovornost, ne samo prema ruskom investitoru, već i prema njegovim pomagačima iz Budve"

"I pored rješenja nadležne građevinske inspekcije, o rušenju dijela velike četvorospratne stambene zgrade u selu Lapčići, čiji je investitor ruski državljanin Andrej Pjatuh, podnošenja dvije krivične prijave i sudskog postupka u Osnovnom sudu u Kotoru, kao i jednoglasnog zaključka Skupštine opštine Budva da nadležne državne inspekcije i policija zaustave nelegalnu gradnju, ruski investitor neometano, uz pomoć svog moćnog lobija u Budvi, a vjerovatno i u Podgorici, završava gradjevinske radove, pokazujući nevjerovatnu bahatost i ignorantski odnos prema nadležnim državnim organima u Crnoj Gori.

Nakon svega što se dešava u našem selu, bezuspješnih upozorenja i apela nadležnim institucijama od strane građana našeg sela, očigledno je da je u pitanju ne samo legalizacija bespravne gradnje, već i radnje sa elementima korupcije i kriminala.

Zato tražimo od nadležnih državnih službi, da prošire krivičnu odgovornost, ne samo prema ruskom investitoru, već i prema njegovim pomagačima iz Budve, koji cijelo vrijeme rukovode činom bespravne gradnje na zgradi u selu Lapčići", poručio je Franeta okupljenima.

"Mi volimo da imamo lijepo selo"

On je upozorio „sve one čija je ovo nadležnost, da u koliko ne dođe do preduzimanja neophodnih zakonskih mjera, da će građani Lapčića biti prinuđeni da uzmu pravdu u svoje ruke i zaustave dalju devastaciju našeg sela, u interesu ne samo sadašnih, već i budućih generacija sa ovog područja".

"Državni organi su potpuno na našoj strani, od policije do Opštine, ali problem je u Inspekciji zaštite prostora"

Njegov seljanin Saša Franeta naveo je da investitor gradi bez građevinske dozvole, te da je na ime odobrenja za adaptaciju stare kuće podigao višespratnu zgradu.

Pokazujući staru sliku kuće mještanke Stane Markove, Franeta je pozvao ministra održivog razvoja Predraga sekulića i ruskog ambasadora u crnoj Gori da dođu u Lapčiće i sami se uvjere da li je riječ o adaptaciji ili divljoj gradnji.

"Uprava policije je sve vrijeme svoj posao vršila profesionalno, šest puta su do sada hapšeni radnici na gradilištu.Tu su se pojavili neki ljudi, kojima ne znamo ni ime i prezime, da bi zaradili novac uzeli da završe ovu kuću, bez papira ili građevinske dozvole.

Mi volimo da imamo lijepo slelo, da bude ovakvo kakvo jeste. Jer ako ova kuća prođe sa pet spratova, proći će ih još deset takvih, onda je bolje da se mi selimo, a da ti ljudi preuzmu Lapčiće.

Državni organi su potpuno na našoj strani, od policije do Opštine, ali problem je u Inspekciji zaštite prostora", ocijenio je Franeta, uvjeren da će građevina biti porušena.

Iz opštinskog Sekretariijata za urbanizam potvrđeno je „Vijestima“ da oni nijesu izdali građevinsku dozvolu investioturu Pjatuhu.

Poništeno prvostepeno rješenje o rušenju

Inspekcija zaštite prostora je bila na gradilištu višespratne kuće u selu Lapčići, i kako je saopšteno „utvrđenog činjeničnog stanja i izvedenih dokaza u postupku inspekcijskog nadzora”.

"Ovom Presudom su poništena sva prethodna rešenja Inspekcije zaštite prostora koja su nezakonito donijeta"

"Inspekcija zaštite prostora, Sektora za inspekcijski nadzor i prekršajni postupak je izvršila ponovni inspekcijski pregled na objektu investiora Pjatuh Andreja iz Ruske federacije, shodno riješenju Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, kojim je poništeno prvostepeno rješenje o rušenju, a predmet vraćen na ponovni postupak, u skladu sa presudom Upravnog suda Crne Gore.

U skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, Zakonom o inspekcijskom nadzoru, kao i Zakonom o opštem upravnom postupku u daljoj proceduri će biti donešen odgovarajući upravni akt", navodi se u saopštenju resorne inspekcije.

"Ne živimo u feudalnom društvu"

Arhitekta Branislava Zdravković-Lojpur, zastupnik ruskog investitora saopštila je da se presudom Upravnog suda jasno vidi da je investitor u Lapčićima ima svu potrebnu dokumentaciju.

"Ovom Presudom su poništena sva prethodna rešenja Inspekcije zaštite prostora koja su nezakonito donijeta. Treba naglasiti da je Upravni sud imao na uvid mnogo dokumenata i fotografija prilikom presuđivanja, koje im je advokat Branislav Lutovac prezentirao, od lista nepokretnosti koji dokazuje da je objekat uknjižen u katastar bez tereta i ograničenja još 2007. godine, što znači da je tada postojao na terenu u istoj spratnosti i gabaritima kao i danas, do kopije plana koja jasno pokazuje gabarite objekta i placa na kome se nalazi, uredna prijava radova na sanaciji i adaptaciji objekta.

"Nije bitno da li se nekome sviđa ili ne komšijina kuća, već je bitno da li su ispoštovani zakoni"

Prezentovan je i izvod iz Arhiva Crne Gore u kome se vidi da se tu objekat nalazi još od Austrougarske i najvažnije je činjenica da se nalazi na seoskom, neurbanizovanom području za koje ne postoji ni jedan plan, pa samim tim nema osnove po kojoj bi mu bilo ko mogao ili trebao izdati bilo kakvu dozvolu, o čemu takođe postoji potvrda nadležnih", navela je zastupnica.

Ona je ocijenila “ a ne živimo u feudalnom društvu u srednjem vijeku, pa da seoski odbori mogu da mijenjaju odluke suda”.

"Nije bitno da li se nekome sviđa ili ne komšijina kuća, već je bitno da li su ispoštovani zakoni. Kad smo već kod toga kako kuća izgleda, treba naglasiti da je ona potpuno uklopljena u kosi teren", navela je ona.

Galerija

Bonus video: