Moskovski muzej izložio dokaz Lenjinovog jevrejskog porijekla

Lenjin, koji je rođen 1870. godine kao Vladimir Iljič Uljanov, predstavljao se isključivo kao Rus, a 1901. godine je uzeo nadimak Lenjin.
556 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 11:32h

Državni istorijski muzej u Moskvi omogućio je običnim građanima Rusije da vide dokumenta koja, čini se, potvrđuju stare glasine da je Vladimir Iljič Lenjin imao jevrejsko porijeklo.Među nekoliko desetina do sada nepoznatih dokumenata izloženih u moskovskom muzeju, nalazi se pismo Lenjinove najstarije sestre, Ane Uljanove, u kojem se navodi da je njihov djeda po majci bio ukrajinski Jevrejin koji je prešao u hrišćanstvo da bi izbjegao život u tzv. graničnom području naseljavanja i imao pristup višem obrazovanju."Bio je iz siromašne jevrejske porodice i bio je, prema krštenici, sin Mozesa Blanka, žitelja grada Žitomira (u zapadnoj Ukrajini)", pisala je Uljanova 1932. godine Josifu Visarionoviču Staljinu, koji je naslijedio Lenjina nakon njegove smrti 1924. godine."Vladimir Iljič je uvek imao visoko mišljenje o Jevrejima, i vrlo mi je žao što činjenica našeg porijekla - u pogledu kojeg sam imala sumnji - nije bila poznata za njegova života", dodala je Uljanova.Pod carističkom vlašću, većina Jevreja je smjela da se nastani za stalno samo u jednom ograničenom području koje je postalo poznato kao Granična oblast naseljavanja, a koje uključuje veći dio današnje Litvanije, Bjelorusije, Poljske, Moldavije, Ukrajine, kao i djelove zapadne Rusije.Mnogi Jevreji su se u carističkoj Rusiji, u kojoj je bio rasprostranjen antisemitizam, pridružili boljševicima, a neki su bili među vođama Komunističke partije nakon što je ona revolucijom preuzela vlast u zemlji 1917. godine i stvorila Sovjetski Savez. Najpoznatiji među njima bio je Lav Trocki, čije je pravo ime bilo Bronštejn.Ali Lenjin, koji je rođen 1870. godine kao Vladimir Iljič Uljanov, predstavljao se isključivo kao Rus, a 1901. godine je uzeo nadimak Lenjin dok je bio izgnanik u Sibiru, u priobalju rijeke Lene.

Uljanovu je da obznani Lenjinovo jevrejsko porijeklo podstakla želja da se obuzda rastući antisemitizam.

"Čula sam da posljednjih godina antisemitizam ponovo jača, čak i među komunistima. Bilo bi pogrešno skrivati činjenicu (Lenjinovog porijekla) od narodnih masa".Staljin je, međutim, ignorisao molbu i naredio Uljanovoj "apsolutnu tišinu" u vezi sa pismom koje mu je poslala, rekla je kustos izložbe Tatjana Koloskova.U zvaničnoj Lenjinovoj biografiji, koju je napisala njegova sinovica Olga Uljanova, navodi se da je njegova porodica isključivo bila ruskog, nemačkog i švedskog porijekla.Pismo Lenjinove sestre postalo je dostupno ruskim istoričarima još početkom devedesetih godina prošlog vijeka, ali je njegova autentičnost žestoko osporavana.Dokument je u izložbu uvrstila Tatjana Koloskova, koja je, kao direktorka muzejskog odjeljka posvećenog Lenjinu, jedan od najuticajnijih proučavalaca njegovog zzivota.Izložba, postavljena u muzeju na Crvenom trgu kraj mauzoleja u kojem se nalazi Lenjinovo tijelo, takođe otkriva da je osnivač Sovjetskog Saveza bio, poslije moždanog udara 1922. godine, u takvim mukama da je tražio od Staljina da mu donese otrov.

"Nije on slučajno izabrao Staljina da izvrši njegov zahtjev", napisala je 1922. godine najmlađa Lenjinova sestra Marija Uljanova u svom dnevniku. "Znao je da je drug Staljin postojani boljševik, da je častan i nimalo sentimentalan. Ko bi se drugi usudio da okonča Lenjinov život?"Staljin je isprva obećao da će pomoći Lenjinu, ali su drugi članovi Politbiroa odlučili da njegov zahtev odbace, navodi se u ovom dokumentu.Izložba sa 111 dokumenata, od kojih su mnogi doskora bili povjerljivi, otvorena je prošle sedmice. Na njoj se, pored ostalog, mogu vidjeti uzaludne molbe za milost koje su Staljinu slali komunistički lideri, hapšeni i ubijani tokom velikih čistki iz tridesetih godina.Priložena je Staljinova karikatura koju je nacrtao komunistički ideolog Nikolaj Buharin - sa ogromnim nosem i lulom u ustima - kao i druge Buharinove karikature, poput one sa izvjesnim drugom komunistom u uniformi bijelogardejca - borca protiv Lenjinove Crvene armije.Karikature je crtao i sovjetski ekonomista Valerij Mežlauk. On je, na primjer, ismijavao Trockog kao Jevrejina Lutalicu, a sovjetskog ministra finansija je prikazao obješenog u delikatnoj pozi.U poruci koja je ispisana rukom ispod potonje karikature, Staljin preporučuje da se ministar objesi za testise.Buharin, Mezzlauk i dotični ministar finansija uhapšeni su i pogubljeni 1938. godine.

Galerija

Bonus video: