Vizer: Crna Gora posjeduje potencijal

"Pokazali ste da posjedujete kvalitet i potencijal za organizaciju i znatno jačih i prestižnijih takmičenja“, naglasio je prvi čovjek svjetskog džudoa.
0 komentar(a)
Vizer, Foto: Studio Petović
Vizer, Foto: Studio Petović
Ažurirano: 23.05.2011. 18:50h

Predsjednik svjetske džudo federacije Marius Vizer, po prvi put je boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Austrijanac nije krio svoje oduševljenje potencijalima Crne Gore, a impresije nakon upravo završenog „ Montenego Opena 2011“ su i više nego pozitivne.

„Oduševljen sam vašom zemljom u kojoj boravim po prvi put. Ono što mi je bilo neobično po dolasku, jeste izuzetno visoka temperatura za ovo doba godine. Crna Gora je prelijepa, narod je srdačan i ljubazan na svakom koraku, a organizacijom jednog ovako prestižnog takmičenja, kompletna delegacija koja je došla u posjetu vašem nacionalnom Savezu, je i više nego zadovoljna. Pokazali ste da posjedujete kvalitet i potencijal za organizaciju i znatno jačih i prestižnijih takmičenja. Očekivali smo takmičenje na jednom dobrom nivou, ali su ta očekivanja znatno premašena“, naglasio je prvi čovjek svjetskog džudoa.

Vizer je istakao da je itekako svjestan svih poteškoća koje danas postoje u svakom sportu, a ne samo u džudou. Način na koji ih pojedine zemlje prevazilaze, uglavnom zavisi od matičnih saveza. Isti slučaj je i sa našom zemljom.

„Živimo u teškom i komplikovanom vremenu kada je svjetska recesija uzela maha u najnegativnijem mogućem kontekstu. Nažalost, ta slika je evidentna i u sportu. Pa i u džudou. Svako se sa krizom bori na svoj način. Onoliko koliko može, i kolike su mogućnosti da se na nju odgovori na najbolji mogući način. Crnoj Gori nije lako. Baš kao ni zemljama u okruženju. Ali sam nakon razgovora sa čelnim ljudima u vašem Savezu, veliki optimista po tom pitanju. Naravno tu je i evropska džudo federacija koja je spremna da pomogne na najbolji mogući način. To je saradnja koja mora i može donijeti boljitak u svakom segmentu sporta koji je prema svemu viđenom, popularan u vašoj zemlji“, kategoričan je Vizer.

Sa dvije zlatne medalje (Srđan Mrvaljević u kategoriji -81 kg, i Marko Radulović +100 kg), Crna Gora je dokazala i pokazala da posjeduje potencijal i u takmičarskom smislu. Istog mišljenja je i predsjednik IJF-a.

„Kvalitet nikada ne dolazi sam od sebe. Evidentno je da posjedujete nekoliko takmičara pred kojima je svijetla budućnost u ovom sportu. I u okviru ovog takmičenja oni su pokazali svoj pravi potencijal. Važno je napravi način raditi sa mladim takmičarima, uputiti ih na pravi put. Oni nešto stariji moraju raditi na svom razvoju ukoliko žele da ostanu na pravom putu. Edukacija uz dobar rad stručnih lica, kao i pomoć Saveza uvijek predstavljaju pravi pogodak“- naglašava Austrijanac.

Opravdana želja

Grad Bar i Crna Gora, i Džudo Savez CG bili su dobar domaćin jakog međunarodnog turnira. Naša zemlja je istakla ozbiljnu kandidaturu za organizaciju jednog većeg i znatno kompleksnijeg takmičenja, Evropskog prvenstva za kadete naredne godine. O potencijalnom domaćinstvu , po riječima Vizera, još uvijek je rano govoriti.

„Mislim da je želja Crne Gore i vašeg matičnog saveza potpuno jasna i opravdana. Ovaj šampionat je pravi primjer jasne organizacije i načina na koji se uspješno mogu organizovati i brojna međunarodna takmičenja. Obavio sam nekoliko razgovora sa čelnim ljudima federacije i mojim kolegama. I oni su se složili da pozitivna klima i uslovi postoje, a da Crna Gora ima mogućnosti i potencijal da organizuje jedno takvo nadmetanje. Rano je još uvijek govoriti precizno i kategorično o tome. Drago nam je što smo u vašoj zemlji dobili još jednog pouzdanog partnera na kojeg se sa punim pravom možemo osloniti“, zaključio je Vizer.

Predsjednik svjetske džudo federacije Marius Vizer, po prvi put je boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Austrijanac nije krio svoje oduševljenje potencijalima Crne Gore , a impresije nakon upravo završenog „ Montenego Opena 2011“ su i više nego pozitivne. „Oduševljen sam vašom zemljom u kojoj boravim po prvi put. Ono što mi je bilo neobično po dolasku, jeste izuzetno visoka temperatura za ovo doba godine. Crna Gora je prelijepa, narod je srdačan i ljubazan na svakom koraku, a organizacijom jednog ovako prestižnog takmičenja, kompletna delegacija koja je došla u posjetu vašem nacionalnom Savezu, je i više nego zadovoljna. Pokazali ste da posjedujete kvalitet i potencijal za organizaciju i znatno jačih i prestižnijih takmičenja. Očekivali smo takmičenje na jednom dobrom nivou, ali su ta očekivanja znatno premašena“, naglasio je prvi čovjek svjetskog džudoa. Vizer je istakao da je itekako svjestan svih poteškoća koje danas postoje u svakom sportu, a ne samo u džudou. Način na koji ih pojedine zemlje prevazilaze, uglavnom zavisi od matičnih saveza. Isti slučaj je i sa našom zemljom. „Živimo u teškom i komplikovanom vremenu kada je svjetska recesija uzela maha u najnegativnijem mogućem kontekstu. Nažalost, ta slika je evidentna i u sportu. Pa i u džudou. Svako se sa krizom bori na svoj način. Onoliko koliko može, i kolike su mogućnosti da se na nju odgovori na najbolji mogući način. Crnoj Gori nije lako. Baš kao ni zemljama u okruženju. Ali sam nakon razgovora sa čelnim ljudima u vašem Savezu, veliki optimista po tom pitanju. Naravno tu je i evropska džudo federacija koja je spremna da pomogne na najbolji mogući način. To je saradnja koja mora i može donijeti boljitak u svakom segmentu sporta koji je prema svemu viđenom, popularan u vašoj zemlji“, kategoričan je Vizer.

Sa dvije zlatne medalje (Srđan Mrvaljević u kategoriji -81 kg, i Marko Radulović +100 kg), Crna Gora je dokazala i pokazala da posjeduje potencijal i u takmičarskom smislu. Istog mišljenja je i predsjednik IJF-a. „Kvalitet nikada ne dolazi sam od sebe. Evidentno je da posjedujete nekoliko takmičara pred kojima je svijetla budućnost u ovom sportu. I u okviru ovog takmičenja oni su pokazali svoj pravi potencijal. Važno je napravi način raditi sa mladim takmičarima, uputiti ih na pravi put. Oni nešto stariji moraju raditi na svom razvoju ukoliko žele da ostanu na pravom putu. Edukacija uz dobar rad stručnih lica, kao i pomoć Saveza uvijek predstavljaju pravi pogodak“- naglašava Austrijanac.

Grad Bar i Crna Gora, i Džudo Savez CG bili su dobar domaćin jakog međunarodnog turnira. Naša zemlja je istakla ozbiljnu kandidaturu za organizaciju jednog većeg i znatno kompleksnijeg takmičenja, Evropskog prvenstva za kadete naredne godine. O potencijalnom domaćinstvu , po riječima Vizera, još uvijek je rano govoriti. „Mislim da je želja Crne Gore i vašeg matičnog saveza potpuno jasna i opravdana. Ovaj šampionat je pravi primjer jasne organizacije i načina na koji se uspješno mogu organizovati i brojna međunarodna takmičenja. Obavio sam nekoliko razgovora sa čelnim ljudima federacije i mojim kolegama. I oni su se složili da pozitivna klima i uslovi postoje, a da Crna Gora ima mogućnosti i potencijal da organizuje jedno takvo nadmetanje. Rano je još uvijek govoriti precizno i kategorično o tome. Drago nam je što smo u vašoj zemlji dobili još jednog pouzdanog partnera na kojeg se sa punim pravom možemo osloniti“, zaključio je Vizer.

Bonus video: