Zlatna palma za film “Drvo života” Terensa Malika

Drama “Drvo života” američkog reditelja Terensa Malika, koja je podijelila kritiku, nagrađena je Zlatnom palmom 64. Filmskog festivala u Kanu.
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2011. 17:06h

Gran pri nagradu festivala ravnopravno su podijelili braća Darden iz Belgije za film “Dječak sa biciklom” i turski reditelj Nuri Bilge Džejlan za “Bilo jednom u Anadoliji”.

Poznat po izbjegavanju pojavljivanja u javnosti, Malik nije prisustvovao 22. maja ni svečanoj ceremoniji dodjele nagrada 64. Kana, čijim je žirijem predsjedavao američki glumac Robert de Niro. Nagradu je od glumice Džejn Fonde primio producent filma Bil Polad.

“Uvijek sam želio da govorim na francuskom, a večeras više nego ikada. Večeras zauzimam mjesto giganta Terensa Malika, koji veoma stidljiv. U današnjem razgovoru sa njim, otkrio mi je koliko je srećan što je ovakva nagrada pripala njegovom filmu 'Drvo života', kazao je Poland.

Nagradu za režiju dobio je danski reditelj Nikolas Vinding Refn za akcionu dramu o vozaču kaskaderu.On se zahvalio žiriju na dobrom ukusu, svojoj majci “koja mi je uvijek govorila da je genije”, kao i glumcu Rajanu Goslingu “koji je bio odlučujući da film uspije.

Za scenario je nagrađen Jozef Sedar za “Fusnotu”, a najboljim glumcem proglašen je Žan Dežarden za ulogu u “The Artist” Mišela Hazanavisijusa. Nagradu za najbolju glumicu dobila je Kirsten Danst za ulogu u filmu “Melanholija” Larsa fon Trira. Danstova je zahvalila žiriju, jer je zadržao film u konkurenciji ali i prognanom reditelju Larsu fon Triru što joj je omogućio da bude “hrabra i slobodna” u svojoj interpretaciji.

Film italijanskog reditelja Paola Sorentina “This Must Be the Place” dobio je nagradu ekumenskog žirija na 64. filmskoj smotri na Azurnoj obali.

Galerija

Bonus video: