Kentera bi da uzme koliko je morao dati

Sukob firme “Copryght“ i aktuelnog rukovodstva - krila predvođenog Demokratama, kulminirao je nedavno, kada je na adresu Opštine stigla sudska presuda kojom je Opština dužna da plati gotovo 200.000 eura
412 pregleda 12 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.04.2018. 14:14h

Budvanska kompanija “Copyright” tužila je “Grad teatar” zbog navodnog duga 23.400 eura.

Time je nastavljena serija tužbi kompanije, koja je bila dio budvanske kriminalne grupe na čelu sa Svetozarom Marovićem, protiv Opštine Budva i njenih ustanova.

“Copyright” tužbom traži isplatu duga starog pet godina za tehničku realizaciju ljetnjeg festivala 2013. godine, sa kamatom.

Sukob firme “Copryght“ i aktuelnog rukovodstva - krila predvođenog Demokratama, kulminirao je nedavno, kada je na adresu Opštine stigla sudska presuda kojom je Opština dužna da plati gotovo 200.000 eura.

Riječ je o sporu koji je “Copyright” dobio protiv Opštine koja se obavezala da na ime nikada realizovanog ljetnjeg programa Televizije Budva promoviše metropolu turizma...

“Copyright” je u okviru nove tužbe dostavio sudu dokaze i fakture da je ugovor iz 2013. ispoštovan, a da im Opština nije izmirila trošak za scensku rasvjetu i audio sistem za održavanje festivalskog programa.

Firma biznismena Marka Kentere na sebe je preuzela naplatu dugovanja budvanske kompanije “Patent“, koja je 2013. zaključila ugovor o tehničkoj realizaciji festivala sa “Grad teatrom“.

Ugovorom je bilo precizirano da tehnička realizacija programa košta 23.400 eura, a “Patent“ vlasnika Nemanje Kuljače 30. juna 2013. dostavio je tadašnjoj upravi “Grad teatra“ fakturu na sada utuženi iznos.

Kako “Grad teatar“ nije izmirio dug, “Copyright“ u novembru 2014. zaključuje sa „Patentom“ ugovor o preuzimanju potraživanja i kreće u naplatu dugovanja.

Tužba je uslijedila jer dug nije naplaćen.

Firma “Copyright“ priznala je pred Specijalnim tužilaštvom da je bila dio budvanske kriminalne grupe i prije dvije godine je zaključila sporazum o priznanju krivice.

Nagodbom sa tužiocima, priznali su da su u poslu sa Opštinom protivpravno prisvojili gotovo 2,2 miliona eura.

“Copyright“ se obavezao da Opštini u dvije rate uplati 724.000, a ostatak štete nadoknadi nekretninama koje je vještak procijenio na iznos od 1,5 miliona.

Novčani kazna je uplaćena, a na Opštinu je uknjiženo 150.000 kvadrata zemlje.

Za dug od 40.000 traže 700.000 eura

“Copyright“ je pred Privrednim sudom tužio i Turističku organizaciju Budva na iznos od 700.000 eura, na ime neovlašćenog korišćenja autorskog djela.

Navode da je TO Budva, bez njihovog odobrenja, nastavila da organizuje nekoliko manifestacija koje je osmislila kompanija.

TO Budva navodno je, na osnovu ugovora, trebalo da na ime autorskog dijela plati 40.000 eura.

Kada su odbili, “Copyright“ ih je tužio za višestruko veći iznos, a protiv direktora Mladena Franovića podnio krivičnu prijavu.

Iz TO Budve su pozvali Specijalno tužilaštvo da se pozabavi cijelim slučajem i načinu na koji je firma zaključivala ugovore.

Bonus video: