Filmom "Cinema komunisto" otvoren "Underhill Fest" u Podgorici

Birajući likove za film, rediteljka je, kako kaže, znala da želi po jednog predstavnika iz svake filmske djelatnosti
93 pregleda 0 komentar(a)
Under hill fest, Foto: Boris Pejović
Under hill fest, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.05.2011. 09:05h

Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma Telekom Underhill Fest, počeo je 20. i trajaće do 28. maja. U kafeu Soul 2 Soul u Podgorici održana je konferencija za novinare, na kojoj je govorila rediteljka filma Cinema Komunisto, Mila Turajlić, čijim je filmom i otvoren ovogodišnji festival.

Turajlićeva je istakla da joj je zadovoljstvo što će film baš u Podgorici imati crnogorsku premijeru, jer kada je počinjala da radi na ovom filmu cilj joj je bio da film bude prikazan u svim bivšim republikama Jugoslavije.

“Rad na filmu koji je u stvari putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije i ispituje uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije trajao je četiri godine”, rekla je Turajlić.

“Krenula sam da istražujem arhivske materijale i poslije razgovora sa ključnim likovima u filmu shvatila da su oni super metafora za priču o staroj Jugoslaviji"

Turajlićeva je naglasila da joj je bilo impresivno otkriće da postoji centralni filmski studio Avala koji je bio drugi po veličini u Evropi, a zapanjujuće je bilo da to 20 godina niko nije upotrijebio da nešto napravi.

“Krenula sam da istražujem arhivske materijale i poslije razgovora sa ključnim likovima u filmu shvatila da su oni super metafora za priču o staroj Jugoslaviji, da mogu da se poigram sa paralelom fikcije i stvarnosti i da tako približim neka nova saznanja o bivšoj zemlji”, istakla je Turajlić.

Igrani filmovi kao istorija Jugoslavije

Birajući likove za film, rediteljka je, kako kaže, znala da želi po jednog predstavnika iz svake filmske djelatnosti.

Vuk Perović je govoreći o selekciji filmova za ovaj festival, rekao da se film Cinema Komunisto, nakon velikog uspjeha koji je postigao, zasluženo našao na otvaranju

”Logičan izbor je bio da Veljko Bulajić bude predstavnik režisera, a Velimir-Bata Živojinović glumaca.

Teško mi je bilo da ih ubijedim, jer su bili protiv svake priče o Jugoslaviji i Titu, ali su se 'otvorili' kada su vidjeli da ozbiljno istražujem arhivu. Nakon toga sam sa svakim od njih snimila po dva do tri intervjua. Posljednji nivo razrade cijele ideje filma je bio da pokušam da od svih igranih filmova sklopim istoriju Jugoslavije”, objasnila je Turajlić.

Ona je dodala da je od 760 filmova, koliko je snimljeno u Titovoj Jugoslaviji, uspjela da sakupi 320, i sa svim tim materijalom počelo je montiranje filma koje je trajalo godinu dana.

“Film je postigao toliki uspjeh, da nam prosto nije ostavio prostora da razmišljamo da li da sa njim otvorimo ovogodišnji Underhill Fest"

Vuk Perović je govoreći o selekciji filmova za ovaj festival, rekao da se film Cinema Komunisto, nakon velikog uspjeha koji je postigao, zasluženo našao na otvaranju festivala.

“Film je postigao toliki uspjeh, da nam prosto nije ostavio prostora da razmišljamo da li da sa njim otvorimo ovogodišnji Underhill Fest. S druge strane, tematika filma je bazirana na dragocjenom vremenu i ljudima koji su voljeli film i kinematografiju, te na kultnoj ličnosti bivše Jugoslavije čija se uloga u filmskoj industriji zemlje ispostavila kao ključna”, rekao je Perović.

Projekcije filmova na Underhill Festu biće upriličene na Stadionu malih sportova i bašti kafea Soul 2 Soul.

Bonus video: