SUPTILNI ZNACI

Osam tihih simptoma koji mogu da ukažu na ozbiljne bolesti

Povremena zaboravnost nije nešto zbog čega bi trebalo da se brinete, ali ako na svakodnevnoj bazi zaboravljate čak i najjednostavnije stvari (kao npr. put do prodavnice, vožnja na dobro poznatu lokaciju, imena bližnjih), možda bi trebalo da posjetite doktora. Ovakve "rupe" u pamćenju mogu biti prvi znaci alchajmerove bolest
160 pregleda 0 komentar(a)
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:01h

Naš organizam nam često šalje suptilne znake kada nešto nije u redu sa našim zdravljem, a ti znaci mogu da budu simptomi ozbiljnih bolesti.

1. Oštećeni zubi 

Ne osjećate žgaravicu, ne konzumirate slatka gazirana pića, ali vaša zubna gleđ je jako oštećena? Idite kod svog doktora opšte prakse i tražite uput za gastroenterologa, pošto vam je gleđ vjerovatno nagrizla želudačna kiselina. 

Još neki simptomi koji upućuju na ovo stanje su česte upale grla i konstantno loš ukus u ustima. 

2. Hemoroidi 

Nisu nimalo bezazleni i ne smijete da ih ignorišete. Morate da se konsultujete sa svojim doktorom oko pravilne metode liječenja. Ako imate hemoroide koji se ne povlače nakon tretmana - postoji vjerovatnoća da to uopšte nisu hemoroidi. 

To mogu da budu izrasline koje upućuju na Kronovu bolest, autoimunu upalnu bolest digestivnog trakta. 

3. Osip praćen svrabom i ljuštenjem kože 

Kada se ovakva reakcija pojavi na laktovima, koljenima, glavi ili leđima, to je uglavnom znak ekcema. Međutim, može da upućuje i na intoleranciju na gluten. 

4. Promjene u rukopisu 

Kada pomislite na Parkinsonovu bolest, vjerovatno vam na pamet prvo padne tremor. Međutim, jedan od prvih znakova koji ukazuju na tu bolest je promjena u rukopisu. U jednom obimnom medicinskom istraživanju iz 2013. godine, ljekari su od oboljelih od Parkinsona tražili da napišu jednu rečenicu 10 puta na istom papiru. 

Sa svakim sledećim pisanjem njihova slova su postajala sve manja, a rukopis sve gušći. To se događa zbog nedostatka dopamina u mozgu, koji prouzrokuje ukočenost prstiju. Gubitak čula mirisa je još jedan znak koji upućuje na Parkinsonovu bolest. 

5. Promjene u pamćenju 

Povremena zaboravnost nije nešto zbog čega bi trebalo da se brinete, ali ako na svakodnevnoj bazi zaboravljate čak i najjednostavnije stvari (kao npr. put do prodavnice, vožnja na dobro poznatu lokaciju, imena bližnjih), možda bi trebalo da posjetite doktora. Ovakve "rupe" u pamćenju mogu biti prvi znaci alchajmerove bolest. 

6. Naglo mršavljenje 

Izgubili ste više od 5 kilograma, a niste menjali ishranu, vježbali ili se bavili fizičkim aktivnostima koje podstiču mršavljenje? Onda bi gubitak kilograma mogao da bude posljedica zdravstvenih problema. Ako je mršavljenje praćeno problemima sa probavom u želucem, morate da posjetite gastroenterologa. Naglo mršavljenje često je posljedica hipertireoze - pojačanog rada štitne žlijezde. 

7. Neobjašnjivo gojenje 

Za razliku od naglog mršavljenja, do naglog i neobjašnjivog gojenja najčešće može da dođe zbog usporenog rada štitne žlijezde tj. hipotireoze. Ona može biti posljedica Hašimotove bolesti, autoimunog stanja u kome organizam sam "uništava" štitnu žlijezdu antitijelima koja stvara. 

8. Krvarenje 

Obratite pažnju na bilo kakvo "neobično" krvarenje. Iskašljavanje krvi, vaginalno krvarenje, krv u stolici ili urinu - sve to su simptomi ozbiljnijih zdravstvenih problema koje odmah treba prijaviti ljekaru, prenosi B92.