Kako pravilno isfenirati kosu

Što se tiče četke, poželjno je da je napravljena od prirodnih materijala i da je dlaka čvrsta. Debljina četke zavisi od dužine kose kojoj je namijenjena.
554 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2011. 14:34h

Najčešći uzroci lomljenja i isušivanja kose jesu često i nepravilno sušenje i feniranje.

Zbog izlaganja visokim temperaturama i nestručne upotrebe raznih aparata poput: fena, prese, figara, itd. kosa gubi zaštitni sloj i sve ju je teže kasnije oblikovati.

Nakon pranja kose, prije samog feniranja, potrebno je kosu isfrotirati (blago pokupiti vodu peškirom), bez trljanja, samo tapkanjem.

Zatim treba nanijeti kvalitetan preparat za oblikovanje i zaštitu od spoljašnjih uticaja i polako očesljati da ne bi pucala, jer je mokra kosa izuzetno osjetljiva.

Prije feniranja kosa bi trebalo da bude prosušena 60-70 odsto.

Za adekvatno feniranje potrebni su kvalitetan fen i četka.

Kod fena je bitnije da snažno ispušta vazduh (izduvna snaga), nego toplota koju postiže.

Što se tiče četke, poželjno je da je napravljena od prirodnih materijala i da je dlaka čvrsta.

Debljina četke zavisi od dužine kose kojoj je namijenjena.

Pljosnate ili tzv. polučetke daju glatke i ravne oblike, široke, okrugle četke daju kosi punoću i volumen, dok se uže četke koriste za pravljenje sitnijih lokni.

Metalna okrugla četka pravi se od aluminijuma i presvučena je slojevima keramike, zahvaljujući čemu zadržava veliku količinu toplote iz fena.

Kosa koja je fenirana takvom četkom dobija sjaj i volumen.

Služi za uvijanje i pravljenje lokni.

Za ispravljanje kose, fenu je potrebno staviti dodatak i usmjeriti da duva odozgo prema dolje, a da istovremeno prati kretanje četke.

Ukoliko kosu ne sušite u jednom smjeru, nego sa svih strana, doći će do mršenja i teško ćete kosu kasnije ''smiriti''.

Na kraju feniranja, fen se podesi na nižu temperaturu i kosa se dodatno prosuši hladnim vazduhom da ne bi došlo do znojenja glave, a to bi pokvarilo frizuru.

Takođe, izuzetno je značajno koristiti adekvatne preparate za pranje i oblikovanje kose koji će olakšati feniranje kose, a istovremeno joj obezbijediti maksimalnu zaštitu.

Bonus video: