Saznajte zašto žene privlače visoki muškarci

Neki su se naučnici složili da žene preferiraju više muškarce jer njihova visina garantuje dobre gene, ali doktor Carrier kaže: \'Kada bi to bila cijela priča, očekivao bih da to bude slučaj i s muškarcima.
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 11:54h

Privlače vas visoki muškarci? E pa, naučnici kažu da sklonost žena prema visokim i stasitim muškarcima leži u njihovim borbenim sposobnostima!

Sudeći prema novoj teoriji, žene su sklonije muškarcima višeg rasta jer su u evolucijskom smislu oni bolji borci – visoki muškarci mogu bolje udarati i tako su suprotnom polu korisniji.

Naučnici su otkrili i da su naši preci udarali bolje kada su stajali na dvije noge, sugerišući tako da je borba bila pokretačka sila uspravnog hodanja.

'Iz perspektive teorije seksualne selekcije, žene više privlače snažniji muškarci jer oni njih i njihovu djecu mogu zaštititi od drugih muškaraca', objašnjava doktor David Carrier sa Univerziteta Utah za MarieClaire.co.uk.

'Rano u ljudskoj evoluciji, mogućnost udarca prema dolje dala je višim muškarcima bolje izglede u borbi za ženu i obranu svojih resursa. Ako je to istina, žene koje su izabrale više muškarce imale su bolje izglede za preživljavanje.'

Carrier je proučavao moć udarca kod stručnjaka za borilačke vještine i među bokserima. Sudeći prema listu PLoS One, muškarci udaraju s više snage kada stoje i mogu udariti dvostruko jače kada je udarac usmjeren prema dolje.

Neki su se naučnici složili da žene preferiraju više muškarce jer njihova visina garantuje dobre gene, ali doktor Carrier kaže: 'Kada bi to bila cijela priča, očekivao bih da to bude slučaj i s muškarcima. Tada bi i muškarci preferirali više žene, ali njih privlače one prosječne visine, pa čak i niže.'

Bonus video: