Trovanje u Čanju: Prosvjetna inspekcija tvrdi da je sve "kako treba"

Čitava situacija izuzetno je teško pala poznatom barskom hotelijeru Vasiliju Gvozdenoviću, vlasniku “Lare”
401 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 17:36h

Zbog stomačnih tegoba, povraćanja i povišene temperature, učenici Osnovne škole "Vladimir Nazor" iz Podgorice, koji u okvru programa "Škola u prirodi" borave tek dva dana u hotelu "Lara" u Čanju, završili su u barskoj bolnici.

To je Televiziji "Vijesti" kazala majka djeteta koje je hospitalizovano u Baru.

Direktor barske bolnice Zoran Srzentić potvrdio je da je 13 djece primljeno u bolnicu.

On je kazao da su se najvjerovatnije otrovali od majoneza koji su sinoć jeli uz večeru.

Ljekari su uzeti uzorke i poslali ih na analizu čije rezultate treba očekivati za 3-4 dana

Do 13 sati, 12 djece iz Podgorice napustili su bolnicu. Dr Milena Vujošević rekla je “Vijestima” da su po ovu djecu došli roditelji iz Podgorice te da je ostala još samo jedna djevojčica kojoj je otac trenutno u Bijelom Polju.

Dolazak mališana u bolnicu počeo je u dva sata ujutro, svi su bili umjereno dehidrisani sa simptomima grčeva u stomaku, dijareje i povraćanja. Prema riječima dr Vujošević “situacija je bila više za paniku nego za brigu”.

Ljekari su uzeli uzorke i poslali ih na analizu čije rezultate treba očekivati za 3-4 dana.

"Smještaj je bio katastrofa. Nijesmo mogli da vjerujemo gdje su smjestili djecu od osam, devet godina!"

Troje roditelja reklo je "Vijestima" da djeca iz nižih razreda imaju najveće posljedice trovanja i da s obzirom da nijesu pili vodu, pretpostavljaju da se radi o trovanju hranom.

“Oni su večerali sinoć oko šest časova, a nakon toga otišli na žurku. Djeca su odjednom počela masovno da povraću, pa je žurka prekinuta”, ispričao je roditelj devetogodišnjeg dječaka, koji je na kućnom liječenju.

Roditelj: Niko nas nije obavijestio

Majka otrovanog dječaka rekla je da je najstrašnije od svega što ih niko nije obavijestio o trovanju.

"Tek kada smo obišli djecu u hotelu, shvatili koliko je situacija ozbiljna", rekla je ona.

"Vijesti" pokušavaju da kontaktiraju direktora škole Dragoja Radonjića, ali je njegov mobilni telefon isključen.

Otac 11-godišnje djevojčice Slavko Adžić rekao je "Vijestima" da se njegovo dijete od prvog dana žalilo na hranu.

"Prvog dana je osjetila grčeve u stomaku. Već drugog dana je za sat, 9 puta povraćala. Mi nijesmo bili u hotelu, ali djeca su ispričala da je bio pun buba...Učiteljica i direktor su nam izašli u susret, pa im se zahvaljujemo", rekao je Adžić

Roditelji, koji nijesu htjeli da im se imena objave, kažu da su bili prestravljeni uslovima u kojima su djeca boravila.

“Smještaj je bio katastrofa. Nijesmo mogli da vjerujemo gdje su smjestili djecu od osam, devet godina. Nijesu imali peškire u sobi, sve je bilo prljavo, nije im bila obezbijeđena čak ni voda za piće”, navela je majka osmogodišnje djevojčice, koja je takođe na kućnom liječenju.

Ona je navela da skoro sva djeca od osam do 13 godina koja su otišla na sedmodnevnu ekskurziju imaju određenih tegoba, razlika je jedino što se kod nekog lakše, a kod drugih teže manifestovalo.

Djeca su otišla u “školu prirode” u srijedu ujutro, a već u četvrtak veče, nakon večere, osnovci su počeli da dobijaju simptome trovanja i dosta njih su roditelji odveli kući. Roditelji su nam rekli da je nekoliko njih završilo u bolnici u Baru, a nekolicina je I na infektivnoj klinici u Podgorici.

Vila Lara je užas - ili solidna?

Na sajtu putovanja .info objavljeni su izrazito negativni komentari gostiju koji su odsjeli u vili Lara prošle godine.

"Ovo sve što bih ja rekla za Vilu LARA može da stane u jednu reč UŽAS.... I uopšte za Čanj, nezna se da li je prljavije po Čanju ili na plaži.... Vila Lara je nešto najgore sto sam ja videla u životu, spolja je extra ali sam prilaz ona prljavština oko nje, jednostavno nemam reči...", napisala je jedna gošća.

Neki komentatori ocijenili su da je hotel dobar, a da su negativne ocjene sigurno vezane za neke ranije godine.

"Koliko para toliko i muzike. Hrana je solidna, mogla bi biti i bolja. Higijena takođe", piše u jednom od pozitivnijih komentara .

Gvozdenović: Nema riječ kojima bi opisao žal

Čitava situacija izuzetno je teško pala poznatom barskom hotelijeru Vasiliju Gvozdenoviću, vlasniku “Lare”.

Zajedno s sinom, vozio je otrovanu djecu u bolnicu od 23 sata preksinoć, pa sve do dva sata ujutro.

Nakon što su inspekcije obavile svoj posao, Gvozdenović je rekao “Vijestima” da nema riječi kojima bi opisao koliko mu je žao zbog svega ovoga.

"Punih osam godina radim sa Školom u prirodi i ovo se sada prvi put dogodilo ovako nešto. Nije mi jasno šta je bilo, odgovorno tvrdim da sve namirnice nabavljam potpuno legalno, sa fakturama. Šta je uzrok ovoga, ne bih ništa prejudicirao prije nalaza inspekcijskih službi, pozvao sam samonicijativno da dođu i sanitarci i HES", priča Gvozdenović.

On je dodao da su inspektori u pansionu uzeli preko 30 uzoraka.

Gvozdenović je naglasio da je majonez kupljen u četvrtak, da je proizveden u Srbiji, te da mu je rok trajanja do 12. oktobra ove godine.

Sve je "kako treba"

Prosvjetna inspekcija u nadzoru u Vili “Lara” u Čanju je utvrdila da su uslovi u tom odmaralištu “kako treba”.

Glavni prosvjetni inspektor Miomir Anđić, koji se vratio zajedno sa djecom iz Čanja, smatra da su “Vijesti” krive za “strašnu laž” kada su prenijele izjave o “katastrofalnim” uslovima u “Lari”.

“Svaku sam prostoriju obišao. U svakoj sobi ima televizor, frižider, klima, pročice, ekstra kreveti, terasa. Sve je kako treba”, rekao je Anđić roditeljima ispred škole.

Na opasku jednog od roditelja da je prostorije trebalo provjeriti prije nego što su djeca poslata, Anđić je kazao da su to uradili nastavnici.

“Preumoran sam, od sinoć sam na nogama”, rekao je Radonjić, uz opasku da je najbolje da su djeca sada dobro.

Direktor škole Dragoje Radonjić, koji se zajedno sa učenicima vratio iz Čanja, nije htio da komentariše dešavanja u toj školi.

“Preumoran sam, od sinoć sam na nogama”, rekao je Radonjić, uz opasku da je najbolje da su djeca sada dobro.

Iz Ministarstva prosvjete i sporta je saopšteno da je pokrenulo sve neophodne radnje i mjere uz saradnju sa svim nadležnim državnim organima kako bi se ispitala situacija i preuzele neophodne aktivnosti za sankcionisanje odgovornih lica.

„Prosvjetna inspekcija se nalazi u pansionu Adria 2 u Čanju kako bi, u skladu sa svojim ovlašćenjima, utvrdila činjenično stanje povodom ovog slučaja“.

Iz Ministarstva su podsjetili da je ta škola, po zahtjevu roditelja, kao dio školskog programa organizovala školu u prirodi u Čanju.

„Nakon objavljenog tendera Komisija za javne nabavke škola je odabrala je najpovoljniju ponudu koju je odobrio Školski odbor“, piše u saopštenju Ministarstva.

Galerija

Bonus video: