Darko javio Dušku da je droga „pala” u Italiji

Transkripti telefonskih razgovora uvršteni su u dokaznu građu crnogorskog specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.
160 pregleda 0 komentar(a)
Municipijum, Foto: Savo Prelević
Municipijum, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.05.2011. 07:07h

Kada je italijanska policija 19. januara 2009. godine zaplijenila 255 kilograma kokaina, odbjegli Pljevljak Darko Šarić je narednog dana o tome obavijestio svog brata Duška. O tome svjedoče transkripti telefonskih razgovora, koje su presrele italijanska i srpska policija, a uvršteni su u dokaznu građu crnogorskog specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Prema optužnici zamjenika specijalnog tužioca Milisava Miličkovića, koja je prije nekoliko dana stigla u Viši sud u Bijelom Polju, a u čije su djelove “Vijesti” imale uvid, neposredno nakon zapljene vrijedne količine ove droge optuženi Šarići su uzajmno, ali i sa Goranom Sokovićem i Draganom Tošićem, zvanim Ćelavi, vodili intenzivnu telefonsku komunikaciju i razmjenjivali saznanja o zaplijenjenom kokainu.

To su, između ostalog, ključni dokazi protiv okrviljenog Duška Šarića, koji svjedoče o njegovom postupanju i ulozi u međunarodnom švercu kokaina. Šarić se tereti da je, zajedno sa prijeteljem i saradnikom Jovicom Lončarem preko firme “Mat kompani” oprao preko 23 miliona eura.

U jednom od spornih telefonskih razgovora Darko Šarić je upozorio mlađeg brata da su presijecanjem tog krijumčarskog lanca nastali veliki gubici.

U vrijeme kada je droga krijumčarskim kanalima stigla do Italije, gdje je skladištena, prema dokazima tužilaštva, Duško Šarić je bio u toj zemlji.

Iz spisa predmeta, koje je crnogorsko tužilaštvo dobilo od kolega iz Italije i Srbije, jasno se vidi da su svi pripadnici kriminalne organizacije praćeni, da su protiv istih bile određene mjere tajnog nadzora, snimano i praćeno njihovo kretanje i međusobne komunikacije. Neki od njih su potom uhapšeni u Italiji, a neki u Srbiji, gdje se nalaze u pritvoru.

Prema optužnici, Duško Šarić se tereti da je pripadnik kriminalne organizacije, čiji je organizator njegov stariji brat Darko. Kao pripadnik te organizacije, Duško je, prema optužbama tužilaštva, u periodu od 10. do 17. januara 2009. boravio sa svojim bratom Darkom u mjestu Livinjo u Italiji.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: