ZAPLIJENJENO 77 KG

U Španiji potvrđeno hapšenje tri Crnogorca zbog šverca kokaina

U španskoj luci Taragona uhapšeni su članovi posade broda Nikola Mrvaljević, Vuk Popović i Ilija Brkanović.
266 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2011. 15:15h

Španska policija potvrdila je da je uhapsila trojicu državljana Crne Gore Nikolu Mrvaljevića, Vuka Popovića i Iliju Brkanovića, koji su 17. aprila brodom iz Argentine ka jednoj od španskih luka švercovali drogu.

Šef kabineta Bezbjednosno informativne agencije Srbije (BIA) Jovan Stojić je izjavio da je španska policija uhapsila na osnovu podataka BIA šestoricu osumnjičenih državljana Srbije i Crne Gore i zaplijenila ukupno 77 kilograma kokaina."U španskoj luci Taragona uhapšeni su članovi posade broda 'Perast' Nikola Mrvaljević, Vuk Popović i Ilija Brkanović, sva trojica državljani Crne Gore, i državljanin Srbije Dražen Krasić, kao i Dalibor Dramićanin i Goran Crnomarković, obojica državljani Srbije, koji su dočekali drogu i koji su živjeli u oblasti Taragona", rekao je Stojić agenciji Beta.

"Droga je bila namjenjena za dalju distribuciju, a krajnje odredište nije za sada poznato i istraga bi trebalo da utvrdi kojem je tržištu bila namjenjena. Istragu vode španski pravosudni organi", rekao je Stojić.

Osim droge, u Španiji je zaplijenjeno i 7.000 eura, nekoliko desetina mobilnih telefona i dva vozila.U akciji španske policije, uz podršku poreske agencije, američke uprave za borbu protiv droge (DEA) i nadležnih organa za borbu protiv organizovanog kriminala iz Srbije i Crne Gore razbijena je međunarodna mreža narkodilera kpoja je švercovala drogu iz Južne Amerike u Španiju, navodi se u saopštenju.Droga je iz Južne Amerike do Španije transportovana na trgovačkim brodovima, za šta su angažovani mornari - članovi posade.U istrazi koja je počela u februaru po dojavi americče DEA utvrđeno je da je teret kokaina ukrcan na jedan trgovački brod pod zastavom Sv.Visenta i Grenadina.Droga je ukrcana u Argentini pod nadzorom članova narko mreže koji su je dopratili do luke a iskrcavanje je bilo planirano u španskoj luci Taragona.I brod i članovi posade bili su pod prismotrom što je dovelo do toga da su dvojica mornara identifikovana pošto su ih vidjeli predstavnici srpske policije.Preko te dvojice došlo se do joss četvorice pripadnika narko mreže koji su locirani u Španiji.Mornari koji su brinuli za tovar kokaina trebalo je da drogu iznesu sa broda skrivenu u ronilačka odjela preko kojih su nosili uobičajene uniforme.Španska policija navela je da je u Crnoj Gori uhapšen jedan od šefova krijumčarske organizacije kao i da su u Srbiji i Crnoj Gori izdati međunarodni nalozi za hapšenje ostalih članova grupe.

Šturo saopštenje Uprave policije

Iz Uprave policije je saopšteno da je u Crnoj Gori, postupajući po informacijama Agencije za nacionalnu bezbjednost, policija uhapsila jednu osobu.

U saopštenju se navodi da je "u konkretnoj stvari ostvarena saradnja sa Specijalnim državnim tužiocem“.

"Zbog mjere i radnji koje se i dalje sprovode, u ovom momentu nismo u mogućnosti da javnosti saopštimo više detalja", zaključuje se u saopštenju.