Lars fon Trir izbačen sa festivala u Kanu, zbog priče o nacistima

Njegov film nije izbačen iz takmičenja, a mediji navode da je svojim neumjesnim komentarima, danski režiser značajno oslabio šanse svom filmu da pobjedi
84 pregleda 0 komentar(a)
Lars Von Trir, Foto: Apokalipto-movie-land.blogspot.com
Lars Von Trir, Foto: Apokalipto-movie-land.blogspot.com
Ažurirano: 19.05.2011. 14:16h

Organizatori Međunarodnog filmskog festivala u Kanu saopštili su da je danski režiser Lars fon Trir „persona non grata” u Kanu zbog svojih neumjesnih izjava.

Fon Trir je juče, na konferenciji za novinare povodom svog novog filma „'Melanholija” rekao da se saosjeća sa Adolfom Hitlerom i u ironičnom i konfuznom govoru koji je izazvao smijeh "priznao" da je nacista.

"Ok, ja sam nacista", rekao je Fon Trir i priznao da se zapetljao u izlaganju.

"Kako da završim sa ovom rečenicom", rekao je režiser u jednom trenutku.

Fon Trir je svoj govor koji je protumačen kao neslana šala i uvreda za žrtve Drugog svjetskog rata, "razvlačio" dok su pored njega bile njegove dvije glavne glumice Kirsten Danst i Šarlot Genzbur.

Kanski filmski festival odmah se ogradio od komentara, a danas je i proglasio Fon Trira za nepoželjnog, prenosi Slobodna Evropa.

‘’Ako sam povrijedio nekoga onim što sam rekao na konferenciji za novinare, iskreno se izvinjavam. Nisam antisemita, ni rasista niti nacista“, naveo je režiser u zvaničnom saopštenju.

Fon Trir je na spornoj konferenciji za novinare rekao i da ima razumijevanja za Hitlera kojeg zamišlja kako sjedi u bunkeru, pred likvidaciju.

"Samo kažem da razumijem čovjeka. On nije ono što zovemo 'dobrim momkom', ali da, razumijem ga i pomalo saosjećam sa njim", rekao je Fon Trir.

Nakon tajca koji su njegove sporne izjave izazvale u sali se čuo smijeh, a Fon Trir je nekoliki puta rekao da se šali iako je govorio ozbiljnim tonom.

Njegov film, koji je u zvaničnoj konkurenciji za Zlatnu palmu, nije izbačen iz takmičenja, a mediji navode da je svojim neumjesnim komentarima, danski režiser značajno oslabio šanse svom filmu da pobjedi.

Kanski festival završava se 22. maja proglašenjem pobjednika

Bonus video: