Filip Rot dobio nagradu Buker

Američki pisac Filip Rot dobitnik je međunarodne Buker književne nagrade, koja se dodjeljuje bijenalno, a vrijedna je 60.000 funti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2011. 13:32h

Navodeći da je počastvovan i oduševljen, Rot je izrazio nadu da će Buker nagrada privući čitaoce širom svijeta kojima još nije poznat njegov rad, prenijeli su britanski mediji.

Rot je prvu knjigu “Goodbye, Columbus” napisao prije više od pola vijeka. Proslavio se još 1969. godine romanom “Portnoy's Complaint”, koji je izazvao kontroverzne reakcije zbog seksualnog sadržaja, ali ga je magazin “Tajm” uvrstio na listu najboljih romana XX vijeka.

Prema navodima žirija, Rotove knjige više od 50 godina stimulišu, provociraju i oduševljavaju ogromnu publiku, koja se i dalje širi. Ceremonija dodjele međunarodne Buker nagrade biće 28. juna u Londonu, ali Rot, prema riječima njegovog portparola, neće moći da prisustvuje toj svečanosti.

Među dosadašnjim dobitnicima Men Buker međunarodne nagrade su i Ismail Kadare (2005), albanski pisac koji živi u Francuskoj, zatim nigerijsko-američki pisac Činua Ačebe 2007. i kanadska autorka Alis Munro. Iz trke za četvrtu međunarodnu Buker nagradu u martu je izašao britanski pisac Džon Le Kare, poznat po trilerima, koji je izjavio da je izuzetno počastvovan što je u užem izboru, ali da se iz principa ne takmiči za književne nagrade.

Godišnju Buker nagradu za 2010. godinu, vrijednu 60.000 funti, dobio je britanski pisac i kolumnista Hauard Džekobson, za roman “The Finkler Question”. Džekobson je imao u konkurenciji i dvostrukog dobitnika Pitera Kerija i Toma Makartija, koji je proglašavan favoritom. Nagrada Buker prvi put je dodijeljena 1969. godine, a 1974. i 1992. dobila su je po dva romana.

Bonus video: