Top 9 proljećnih namirnica za zdravlje i vitku liniju

Predstavljamo vam najdjelotvornije plodove proljeća uz koje ćete sigurno izgubiti suvišne kilograme do ljeta. Osnovno pravilo je: što više ih konzumirajte i nikako ne kombinujte s masnoćama.
72 pregleda 0 komentar(a)
dijeta, Foto: Www.shutterstock.com
dijeta, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 19.05.2011. 12:00h

1. Mladi grašak

Sadrži samo 26 kalorija po šoljici, tako da slobodno možete da uživate u njima.

Odličan je u čorbama, varivima ili kao samostalan prilog jelu.

Ujedno, grašak je bogat bjelančevinama, odličan je izvor vitamina A i C, B1 (tiamina) i B2 (riboflavina), a sve to tijelu osigurava snagu. Pored toga, bogat je kalcijumom i gvožđem, te lecitinom koji je dobar za koncentraciju i pamćenje.

2. Šparoge

Izvrstan izvor vitamina, minerala i vlakana, što ih sve čini idealnom namirnicom za sve koji žele da se hrane zdravo.

Bogate su vlaknima, vitaminima B6, A i C, bez masnoće su i holesterola.

Šparoge sadrže izuzetno malo kalorija.

Bogat su izvor antioksidansa i idealna namirnica za zdravo srce.

Uz, to, prirodan je afrodizijak jer sadrži vitamin E, za koji se često kaže da je vitamin plodnosti: stimuliše proizvodnju polnih hormona.

Sezona šparoga traje do početka juna.

3. Celer

Bezbroj je načina na koji možete da pripremite ovu zaista zdravu i ujednu ukusnu biljku.

Pola šolice svježeg celera (konzumira se i korijen i mlado lišće) sadrži svega jednu kaloriju!

Bogat je izvor minerala, diuretik je i pomaže u mršavljenju.

Nedavno sprovedeno američko istraživanje pokazalo je kako redovna konzumacija celera pomaže ljudima da smršave dodatnih pet kila tokom pola godine.

Celer snižava i krvni pritisak, nivo holesterola i povoljno djeluje kod mnogih bolesti – osteoporoze, psorijaze, reume, artritisa, upale mokraćnih puteva...

4. Krastavac

Jedna od najboljih namirnica za vruće dane – osvježava, ima malo kalorija, a bogat je vlaknima. Naučnici tvrde kako redovna konzumacija ovog povrća pomaže ljudima da smanje unos kalorija tokom obroka za značajnih 12 odsto.

5. Ananas

Iako ima nešto više fruktoze od ostalih voćki,(jedna šoljica sadrži 82 kalorije), njegova korist po organizam je višestruka.

Sadrži bromelin, enzim koji djeluje na razgradnju bjelančevina u tijelu, što znači da ako ga pojedete odmah nakon obroka, “pomažete” želucu da razlaže bjelančevine na aminokiseline.

Sprječava zgrušavanje krvi i tako poboljšava prokrvljenost, snižava krvni pritisak. Smanjuje i menstrualne grčeve.

6. Banane

Riječ je o voću koje je zbog relativno visokog nivoa prirodnog šećera došlo na loš glas: jedna banana ima oko 100 kalorija, ali su veoma korisne za zdravlje i mršavljenje (zato postoji i dijeta s bananama). Izvor su kalijuma, koji pomaže u regulisanju šećera u krvi, vitamina B koji obezbjeđuje energiju.

Sve to čini banane savršenim za jelo prije ili posle vježbanja: bogata je vlaknima koja obezbjeđuju osjećaj sitosti, ali i blokiraju apsorpciju nekih ugljenih hidrata.

7. Jagode

Najzdravije bobičasto voće ujedno s najmanje kalorija.

Jedna šoljica jagoda ima 49 kalorija, skoro bez masti, ali zato čak tri grama vlakana, zbog kojih ćete duže biti siti i lakše kontrolisati apetit.

Sadrže i vitamine B2, B5, B6, K, magnezijum, što sve pomaže u borbi protiv lošeg holesterola, pa čak i karcinoma.

Ubrzavaju cirkulaciju i tako pomažu u borbi protiv celulita. Odličan su čistač organizma, pročišćavaju i obnavljaju jetru…

8. Trešnje

Sastoje se od malo kalorija, ne sadrže masnoće, a imaju visoki udio vode.

Istraživanja pokazuju kako povećan unos vode u organizam povećava nivo energije i pomaže u ubrzanju metabolizma. Izvor su vitamina C, B i A, bioflavonoida, elagične kiseline, antocijanina, melatonina.

Svi ti sastojci pomažu u borbi protiv karcinoma, te u prevenciji srčanih oboljenja, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom, glavobolju.

Trešnje su odlične za uklanjanje fizičke i intelektualne iscrpljenosti.

9. Avokado

Namirnica koja je bogata masnoća i ima dosta kalorija: 120 kalorija i 11 grama masnoće. Zašto je onda na spisku? Zato što je još uvijek dobar za mršavljenje: masnoće u avokadu su zdrave.

Bogat je mononezasićenim mastima koje su mnogo zdravije od zasićenih masnoća i koje pomažu tijelu da apsorbuje vitamine A, E, D i K. Istovremeno se ne talože u naslagama sala za razliku od zasićenih. Duže se vare, što znači da ćete duže biti siti – pa i na taj način pomaže pri procesu mršavljenja.

Bonus video: