Policija probila blokadu na Vasovim vodama, mještani ležali ispred kamiona

Policijska intervencija počela je u šest sati, dok su mještani sat prije toga zauzeli pozicije na ulazu u deponiju
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2011. 08:56h

U ranim jutarnjim satima policija je na silu probila blokadu na grdskom smetlištu na Vasovim vodama, koju su mještani Beransela napravili sprječavajući kamione Komunalnog preduzeća da istovare smeće.

Policijska intervencija počela je u šest sati, dok su mještani sat prije toga zauzeli pozicije na ulazu u deponiju. Među mještanima bilo je i žena koje su pružale otpor policiji.

Nekoliko Beranselaca sa potpredsjednikom MZ Svetom Tomovićem, kao i svještenikom budimljansko-nikšićke eparhije Anastasijem, put kamionima prepriječili su ležeći, ali ih je policija na silu podigla i odvojila u jedno vozilo.

Oko pedeset policajaca, gurajući tijelima mještane, napravilo je potom kordon i omogućila da četiri komunalna kamiona prođu i istovare smeće.

Prema saznanjima Vijesti mještanima Beransela je tokom noći dojavljeno da će biti intervencije

Predsjednik Mjesne zajednice Tiho Bogavac i komandir policije Darko Đukić dogovorili su se nakon toga da se mještani i svještenik Anastasije puste i da im se ne pišu prijave, a da se ostali građani Beransela povuku sa blokade.

Na barikadama prije policije

Prema saznanjima Vijesti mještanima Beransela je tokom noći dojavljeno da će biti intervencije, tako da su na barikadama bili prije policije, u pet. Oni su se nakon što je intervencija završena uz dogovor mirno razišli i najavili da će o daljim potezima donijeti odluku na sastancima koordinacionog odbora, Savjeta i zbora Mjesne zajednice.

Policija je najavila da će morati da pruži asistenciju Komunalnoj policiji i Komunalnom preduzeću, na osnovu njihovih zahtjeva

Potpredsjednik MZ Sveto Tomović, koji je na barikadama bio sa suprugom i sinom, rekao je da policija nije imala nikakav dokument, i ponovio da zakon krši Komunalno preduzeće jer za smetlište na Vasovim vodama nemaju upotrebnu dozvolu niti saglasnost o lokaciji.

„Ponovilo se ono što se dogodilo i prvi put. Protiv sile ne možemo, ali ćemo opet praviti blokade i neko će morati da se promijeni. Mi branimo Ustav i Zakon o odlaganju čvrstog otpada koji Komunalno preduzeće krši“, rekao je Tomović.

Policija je najavila da će morati da pruži asistenciju Komunalnoj policiji i Komunalnom preduzeću, na osnovu njihovih zahtjeva. Tokom policijske intervencije na deponiji je bila i direktorica Komunalnog preduzeća Milijana Vučeljić.

Sanitarna deponija za sedam opština

Na diviljem smetlištu na Vasovim vodama JP Komunalno odlaže otpad već skoro šest godina, i za to vrijeme tu je nakupljeno više od pola miliona tona smeća, uključujući i opasni medicinski otpad.

Lokalne vlasti su poslije neuspjelih pregovora i ubjeđivanja podnijele novu tužbu, „za smetnju posjeda“

Smetlište nema upotrebnu dozvolu, a lokalne vlasti uprkos protivljenjima Beranselaca planiraju da na ovom mjestu grade sanitarnu deponiju za sedam opština i reciklažni centar. U međuvremenu smeće se sve više gomila, a nedavno je na toj lokaciji odloženo i preko stotinu ubijenih pasa lutalica, zbog čega je veterinarska inspekcija napisala prijavu odgovornom licu u Komunalnom preduzeću.

Prvi protesti mještana Beransela počeli su u novembru prošle godine. Ta blokada je razbijena donošenjem privremenih mjera. Kada je Viši sud oborio tu odluku, uslijedila je druga blokada krajem prošle godine, doček Nove godine na deponiji i dvanaest dana agonije za komunalce.

Lokalne vlasti su poslije neuspjelih pregovora i ubjeđivanja podnijele novu tužbu, „za smetnju posjeda“ protiv MZ, Savjeta od 45 građana. Osnovni sud je tužbu protiv MZ i Savjeta odbacio, dok je suđenje građanima po drugi put odloženo. Beranselci vjeruju da se to radi smišljeno.

Beranselo ili "simbol otpora bezakonju"

Odlaganje suđenja mještanima za početak jula, prije desetak dana, bio je vrhunac i kap koja je prelila čašu, kada je i donesena odluka da se počne sa trećom blokadom.

Beranselo je zbog svega što se u tom prigradskom naselju dešava, privuklo pažnju šire crnogorske javnosti

Rukovodstvo Mjesne zajednice ističe, ipak, da odluka o blokadi nije bila ishitrena ni nepromišljena, već da predstavlja posljedicu ignorantskog odnosa prema njima i njihovim zahtjevima.

„Vidite i sada da nijesu ispoštovali čak ni dogovor da se smeće ne odlaže dok se na organizuje zajednički sastanak u resornom ministarstvu. Ovo je despotsko ponašanje“, ističe predsjednik MZ Tiho Bogavac.

On je rekao da će se mještani ponovo organizovati i naći načina da izraze nezadovoljstvo i protest.

Beranselo je zbog svega što se u tom prigradskom naselju dešava, privuklo pažnju šire crnogorske javnosti i postalo, kako kažu mještani, „simbol otpora bezakonju“.

Treća blokada, koja je okončana primjenom policijske sile, trajala je od 14. maja.

Galerija

Bonus video: