Juventas tvrdi da nisu krivi za suzavac tokom koncerta: Policija je imala propuste

U prostoru KIC-a nalazilo se 13 policajaca, od kojih je devet bilo u civilu
179 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2011. 09:25h

Organizatori koncerta Lolobriđide, NVO Juventas, saopštili su da oni nijesu krivi za incidente koji su se desili uoči i nakon skupa.

Aktivisti te NVO obajasnili su da su se, organizujući koncert hrvatske grupe, u više navrata sastali sa službenicima policije, te da su na bazi njihovih preporuka izabrali Security Guard Popović, kao najreferentniju agenciju.

“Juventas je angažovao onoliko pripadnika obezbjeđenja koliko je angažovana služba na bazi procjene rizika predložila. Ukupno je angažovano 16 pripadnika Security Guard Popović za obezbjeđenje objekta i četiri za lično obezbjeđenje muzičke grupe”, saopštili su iz Juventasa.

U prostoru KIC-a, tokom trajanja koncerta, po tvrdnjama te NVO, nalazilo se 13 policajaca, od kojih je devet bilo u civilu.

“Kasnije, a prije samog incidenta, policajaca je bilo više. Pored toga, veliki broj pripadnika policije je vodio računa i o obezbjeđivanju okruženja mjesta na kojem se održavao koncert. Obaviješteni smo da je događaj obezbjeđivalo 60 policajaca”, kazali su u Juventasu.

Imaju informacije koje mogu pomoći istrazi

Tvrdeći da im je iz policije i Security Guard Popović rečeno da su kao organizatori ispoštovali sve obaveze, oni su izrazili razočarenje odnosom Uprave policije prema, kako su kazali, rasvjetljavanju ovog krivičnog djela i procesuiranju počinioca.

Aktivisti te NVO, kako su kazali, upoznali su policiju i sa podatkom da je bačena baklja ispred KIC-a iz pravca Gimnazije

“Za razliku od UP, koja je prije okončanja istrage izdala saopštenje kojim je pokušala svu odgovornost za narušavanje bezbjednosti učesnika koncerta da skine sa sebe, Juventas je uložio napor da pomogne u rasvjetljavanju događaja”, poručeno je iz te NVO.

Program direktorica Juventasa Jelena Čolaković kazala je da se toj organizaciji javilo više osoba sa tvrdnjama da imaju informacije koje mogu pomoći u istrazi.

“Obavili smo više razgovora sa odgovornim osobama u policiji, već u utorak podnijeli krivičnu prijavu i predali moguće materijalne dokaze”, saopštili su iz Juventasa.

Aktivisti te NVO, kako su kazali, upoznali su policiju i sa podatkom da je bačena baklja ispred KIC-a iz pravca Gimnazije, a da postoje svjedoci koji mogu pomoći u otkrivanju lokacije sa koje je bačen suzavac.

“Kako će UP okončati ovaj proces, nakon početnih propusta, u velikoj mjeri će dati odgovor da li su državni organi spremni i sposobni da obezbijede poštovanje slobode govora i okupljanja svima koji različito misle”, poručeno je iz Juventasa.

Galerija

Bonus video: