Duško Šarić i Jovica Lončar novcem od kokaina plaćali kredite kod Prve i Hipo banke

Tužilaštvo je do takvih dokaza došlo višemjesečnom provjerom dokumentacije
172 pregleda 0 komentar(a)
Jovica Lončar, Foto: Savo Prelević
Jovica Lončar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.05.2011. 07:35h

Pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar optužnicom se terete da su od 24. jula 2006. do 28. februara 2011. preko računa firme “Mat company” u Prvoj banci i Hipo Alpe Adria banci, prikrili način pribavljanja milionskih iznosa, za koje su znali da su zarađeni prodajom droge narkogrupe, koju je organizovao odbjegli Darko Šarić.

Osim imena dvojice okrivljenih, zamjenik specijalnog tužioca u Bijelom Polju Milisav Veličković u optužnici, posebno u dijelu oko pranja novca, nekoliko puta pominje imena odbjeglog Šarića ali i pokojnog Kotoranina Dragana Dudića Frica, preko čijih nerezidetnih firmi i of-šor kompanija sa Sejšelskih ostrva i Delevera su, navodno, išle uplate prljavog novca na bankovne račune “Mat company” u Crnoj Gori, koja se kod dvije banke zaduživala kroz kredite i zajmove.

Veličković je prošle subote podigao optužnicu protiv mlađeg Šarića, kojeg tereti da je od oktobra 2007. do maja 2009. godine sa Darkom i još tri osobe, stvarao kriminalnu narkoorganizaciju u Italiji ali i da je u istom periodu novac zarađen od prodaje droge preko svoje firme “Mat company” ubacivao u platni promet Crne Gore.

Optužnicom je u dijelu pranja novca obuhvaćen i Lončar, kojeg tužilaštvo tereti da je sa optuženim Duškom “oprao” 21.353.879,22 eura.

Tužilaštvo je do takvih dokaza došlo višemjesečnom provjerom dokumentacije pribavljene od Privrednog suda u Podgorici kao i iz bankarske dokumentacije ali i papira prikupljenih od Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Često mijenjali vlasničke uloge

U optužnici, u koju su “Vijesti” imale uvid, zamjenik specijalnog tužioca navodi da su okrivljeni od 2006. godine često mijenjali vlasničke uloge i imena odgovornih osoba.

Umjesto starijeg Šarića, kao osnivač u toj firmi je upisan okrivljeni Lončar, a iz osnivačkog uloga je odmah nakon brata izašao i mlađi Šarić

Okrivljeni Šarić prvo je u septembru 2006. godine osnovao “Mat shop”, a krajem naredne godine firmi je promijenio naziv u “Mat company”, u kojem je bio izvršno lice sa optuženim Lončarem.

Nekoliko dana prije nego je u javnosti osvanula vijest o međunarodnoj operaciji “Balkanski ratnik” kao osnivač u “Mat company” je pored Duška bio upisan i Darko Šarić, koji je nakon samo devet dana brisan sa liste osnivača.

Umjesto starijeg Šarića, kao osnivač u toj firmi je upisan okrivljeni Lončar, a iz osnivačkog uloga je odmah nakon brata izašao i mlađi Šarić. U osnivačkoj vrtešci sporne firme iz Pljevalja u decembru 2009. godine kao osnivači su okrivljeni Lončar i nerezidentno pravno lice “Mateniko” LLC iz Delavara SAD, u kojem je Lončar vlasnik sa 50 odsto kapitala.

Ne zna što je "pranje novca"

Zamjenik specijalnog tužioca u optužnici navodi da je okrivljeni Lončar prilikom saslušanja priznao da je preduzeće “Mat company” poslovalo sa nerezidentnim pravnim licem “Camarilla Corporation” sa Sejšelskih ostrva i sa “Matenikom” LLC, kao i da su obavljane novčane transakcije preko računa otvorenih kod Prve banke i Hipo Alpe Adria banke.

Lončar ne spori da je u ime “Mat company” potpisao ugovor o subordiniranom zajmu sa pravnim licem “Mateniko” LLC

“Lončar ne spori da se u ime “Mat company” dogovarao sa Predragom Milosavljevićem, koji je kako navodi, formalni vlasnik privrednog društva “Camarilla Corporation”, da putem subordiniranog zajma društva uplati pravnom licu “Mat company” 7.405.250,23 eura.

On ne spori da je u ime “Mat company” potpisao ugovor o subordiniranom zajmu sa pravnim licem “Mateniko” LLC i anekse toga ugovora, a po osnovu kojeg zajma je “Mateniko” LLC uplatilo 8.861.769,60 eura”, navodi se dio priznanja Lončara u istrazi, dok je optuženi Duško Šarić negirao da išta zna o tim transakcijama kao i da ne zna ni šta znači riječ “pranje novca”, jer je on samo na papiru bio osnivač “Mat company”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: