Na suđenju blagajnici Vrhovnog suda, svjedočio službenik trezora

Da bi novac bio isplaćen na kartonu su obavezna četiri potpisa - dva iz Vrhovnog suda (onaj ko odobrava i ovjerava) i dva iz trezora.
172 pregleda 0 komentar(a)
Dijana Vulević, Foto: Arhiva Vijesti
Dijana Vulević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.05.2011. 19:22h

Službenik državnog trezora Crne Gore Mihailo Pejović svjedočio je u ponovljenom suđenju blagajnici Vrhovnog suda Crne Gore Dijani Vulević, optuženoj za zloupotrebu službenog položaja i pronevjeru više od 200 hiljada eura.

Za ista krivična djela sudi se Saši Vujoševiću, pomoćniku direktora Administrativnog ureda za pravosudni i informacioni sistem, te Žarku Ostojiću, pomoćniku direktora Administrativnog ureda za materijalno-finansijsko poslovanje, optuženima za nesavjesnog rada u službi.

Vulevićeva je optužena da je kao obračunski radnik - primalac prihoda kod Vrhovnog suda Crne Gore, od 1. januara do 4. decembra 2006. zloupotrebom službenog ovlašćenja pribavila sebi imovinsku korist u iznosu od 204.346,95 eura.

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici, Vulevićeva je osuđena na četiri godine zatvora, Vujošević na dvije i po, te Ostojić na dvije godine. Nakon žalbe, presuda je ukinuta, pa je proces krenuo iz početka.

Pejović objasnio proceduru

Mihailo Pejović je, pred sudijom Ratkom Ćupićem u Višem sudu u Podgorici, objasnio način kako se novac isplaćuje potrošačkim jedinicama, odnosno korisnicima državnog budžeta.

“Na početku svake godine potrošačka jedinica donese plan na osnovu kojeg podiže gotovinu iz državnog trezora. Ne može da se troši više nego što je odobreno. Blagajnica uzima novac iz trezora, na osnovu zahtjeva za podizanje gotovine.

U trezoru se vrši kontrola kartona deponovanih potpisa. To su osobe koje ovlasti starješina organa potrošačke jedinice. Tih potpisa mora biti dva. Blažo Jovanić je bio ovlašćen da u ime Vrhovnog suda odobrava podizanje novca, dok je Persida Kovačević, osoba koja je ovjeravala zahtjev za podizanje novca”, kazao je Pejović.

On je zatim pojasnio da na tom nalogu, konkretno koji u trezor dođe iz Vrhovnog suda, treba dodati još dva potpisa službenika trezora.

“Osim dva lica koje ovlasti glavni u Vrhovnom sudu Crne Gore, na tom nalogu treba da se nađu još dva potpisa. To je potpis u trezoru koji kontroliše deponovane potpise i potpis šefa trezora koji odobrava da se isplati novac.

Kada službenik Vrhovnog suda, kao korisnik budžeta donese nalog, u trezoru se provjerava ispravnost, da li postoje potpisi lica koji su deponovani u kartonu. Dakle na njemu postoje dva potpisa, osoba koja odobrava i ovjerava da se novac isplati.

Kada se prođe kontrola u trezoru, i šef trezora potpiše, on daje saglasnost za plaćanje. U ime potrošačke jedinice, službenik svojim potpisom potvrđuje da je primio novac, kao i potpis službenika trezora koje je predalo novac”, precizno je pojasnio Pejović.

Odgovarajući na pitanja advokata odbrane Zdravka Begovića, svjedok Pejović je kazao da informacioni sistem SAP funkcioniše tako da su svi korisnici budžeta povezani sa državnim trezorom.

On je dodao da se mjesečno odobrava 1/12 od ukupnih odobrenih mjesečnih novčanih sredstava. Ukoliko budžetski korisnik hoće da unese veći iznos za isplatu od onog koji mu je odobrilo ministarstvo finansija, to se neće odobriti. Prema njegovim riječima predstavnici Administrativnog ureda pri Vrhovnom sudu imali su uvid u stanje podignutog novca.

“Sudstvo je bilo posebna budžetska jednica. Glavni službenik za finansije potrošačke jedinice je po položaju starješina tog organa i ima pravo da svoja ovlašćenja prenese na drugo lice, ali ga prenos ovlašćenja ne abolira od odgovornosti. Nama u trezoru najvažniji je karton deponovanih potpisa. To znači da ono lice koje ima potpis na deponovanom kartonu, je lice na koje je prenijeto ovlašćenje”, naveo je Pejović.

Sama podizala, a mora predsjednik prvo da odobri

Advokat Nikola Martinović, branilac optuženog Ostojića, tražio je dodatno pojašnjenje gdje se nalazi dokumentacija u vezi sa ovim sudskim procesom.

“Službenici MUP-a Crne Gore oduzeli su originalnu dokumentaciju od državnog trezora u vezi ovog slučaja i postoji zapisnik o tom oduzimanju. Kada je advokat Martinović tražio od državnog trezora ovu dokumentaciju, mi smo ga uputili u Vrhovni sud koji je dužan da raspolaže sa finansijskom dokumentacijom”, naveo je svjedok. Nadovezujući se na svjedočenje službenika državnog trezora, okrivljena Dijana Vulević je kazala je da optužena da je samostalno podizala novac za vanredne avanse.

“Ja sam optužena da sam samostalno podizala novac za vanredne avanse, a iz Pejovićevog svjedočenja se vidi da je to morao da odobri predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore. Tih papira koji bi mene oslobodili od krivične odgovornosti, nema u spisima ovog predmeta”, navela je ona.

Branioci odbrane, advokati Marko Dakić, Martinović i Begović predložili su da se ne čita i analizira nalaz vještaka finansijske struke, već nakon što se saslušaju svi svjedoci.

Sudija Ratko Ćupić je prihvatio ovaj predlog i nastavak suđenja zakazao za 1. jun.

Nedostaje dokumentacija

Advokat Nikola Martinović za glavni pretres “naoružao“ se dokumentacijom, koja, kako je rekao, se ne nalazi se u sudskim spisma, a trebala bi.

“Imam kopiju zahtjeva za stalni avans od 16. jnauara 2006. godine, koji je potpisao starješina Vrhovnog suda, i zahtjev za vanredni avans od 27. aprila 2006., sa razlogom za podizanje i putovanje u Poljsku, Holandiju i Austriju.

Posjedujem i zahtjev za vanredni avans od 5. oktobra, 4. novembra i 7. novembra 2006. Ovo ukazuje da su postojali zahtjevi za vanredni avans, koji su potpisani od starješine organa. Ali, te dokumentacije nema u spisima predmeta”, kazao je Martinović, a zatim se obratio sudiji Ćupiću.

“Dokumentacija u sudskim spisima ovog predmeta je falsifikovana i nemate sve što je potrebno. Ne iznosim mišljenje, već činjenice”, zaključio je advokat.

Bonus video: