Kritičari: Jedna od najboljih uloga Mela Gibsona

Depresivni muž i otac komunicira s porodicom (suprugu glumi Džodi Foster) preko lutka-dabra. Po preporuci psihijatra ovakva metoda u početku daje dobre rezultate, ali, postepeno se pretvara u opasnu igru
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2011. 13:13h

Zvijezda filma “Kad jaganjci utihnu” (1991) Džodi Foster, sada već poznata po svom rediteljskom radu, predstavila je svoj treći igrani film “The Beaver” s Mel Gibsonom u glavnoj ulozi, na 64. Filmskom festival u Kanu.

Film Fosterove prikazan je van takmičarske konkurencije, a riječ je o njenom prvom rediteljskom predstavljanju u Kanu. I u ovom filmu, kao i u prethodn dva, Fosterova istražuje porodične odnose.

Mel Gibson i njegova lutka

U filmu “The Beaver” Mel Gibson igra Voltera, porodičnog čovjeka koji pati od depresije i neophodna mu je stručna pomoć. On ne može da prestane da spava, ne želi da ustane iz kreveta i ima poteškoće u govoru.

Crna Gora ima svoj štand, koji svakodnevno posjećuju brojni gosti filmskog festivala u Kanu, i tako iz prve ruke imaju mogućnost da dobiju informacije u Crnoj Gori kao potencijalnoj filmskoj destinaciji

Depresivni muž i otac komunicira s porodicom (suprugu glumi Džodi Foster) preko lutka-dabra. Po preporuci psihijatra ovakva metoda u početku daje dobre rezultate, ali, postepeno se pretvara u opasnu igru. Filmski kritičari u Kanu puni su hvale za ulogu Mel Gibsona u filmu “The Beaver” i smatraju je jednom od najboljih u njegovoj karijeri.

Ovacije za Kurismakija

U Kanu je svoje najnovije ostvarenje predstavio i finski reidtelj Aki Kaurismaki, a riječ je o filmu “Le Havre”.

Film je pozdravljen burnim aplauzom na novinarskoj projekciji, a reditelj Kaurismaki izjavio je da je njegova vizija svijeta mnogo mračnija od one prikazane u filmu “Le Havre” (Avr) koji je pun humora, nježnosti i ljepote.

Glavni junak filma je Marsel Maks (Žan-Pjer Leo), bivši pisac i poznati boem. Dobrovoljno se povukao u Avr, gdje provodi jednolične dane. Sahranio je svoje literarne ambicije i kreće se u srećnom trouglu - bar, posao čistača cipela i žena Arlet (Keti Utinen). Ali, iznenada u njegov život stiže mlada izbjeglica iz Afrike...

U Kanu je film finskog reditelja primljen izrazito toplo, najviše zbog Kaurismakijevog optimizma, zbog vjere u mlade ljude i euforičnog srećnog kraja

U isto vrijeme Arlet postaje ozbiljno bolesna. Marsel još jednom mora da ustane protiv ljudske indiferentnosti, a najbolji način za to jeste njegov optimizam i humor. Na drugoj strani, kao protivnik, naćiće se slijepa mašinerija države uređene po zapadnim kriterijumima bezosjećajnosti, koja čak steže obruč i oko nedužnog dječaka - izbjeglice.

U Kanu je film finskog reditelja primljen izrazito toplo, najviše zbog Kaurismakijevog optimizma, zbog vjere u mlade ljude i euforičnog srećnog kraja.

Crnogorski Happy Hour u Kanu

“Mali ljubavni bog” Željka Sošića, “Lokalni vampir” Branka Baletića, “Posljednje poglavlje” Nemanje Bečanovića i “As Pik” Draška Đurovića...

Na paviljonu Jugoistočne Evrope na Kanskom filmskom festivalu, održan je crnogorski Happy Hour, saopštilo je crnogorsko Udruženje filmskih stvaralaca. Preko 200 gostiju je uživalo u crnogorskim specijalitetima, a predstavnici UFC su ih informisali o mogućnostima snimanja u Crnoj Gori. Učesnici Kanskog festivala su se upoznali i sa situacijom u crnogorskoj filmskoj produkciji Crnogorska kinematografija se ove godine prvi put zvanično predstavlja na Kanskom filmskom festivalu.

U okviru regionalnog paviljona Jugoistočne Evrope, koji okuplja još sedam zemalja jugoistočne Evrope (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Makedonija, Slovenija i Srbija), Crna Gora ima svoj štand, koji svakodnevno posjećuju brojni gosti filmskog festivala u Kanu, i tako iz prve ruke imaju mogućnost da dobiju informacije u Crnoj Gori kao potencijalnoj filmskoj destinaciji.

Na štandu su predstavljeni realizovani igrani filmovi u Crnoj Gori, filmovi koji su u fazi post-produkcije (“Mali ljubavni bog” Željka Sošića, “Lokalni vampir” Branka Baletića, “Posljednje poglavlje” Nemanje Bečanovića i “As Pik” Draška Đurovića"), kao i filmovi koji su u pretprodukciji.

Predstavljanje crnogorske kinematografije u Kanu organizovano je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, a delegacija iz Crne Gore boraviće u Kanu sve vrijeme trajanja festivala, do 20. maja.

Galerija

Bonus video: