Tužilaštvo: Jovovićev mobilni telefon je opasno oružje

Za Jovovićevog advokata nova optužnica je i novi dokaz da tužilaštvo po svaku cijenu želi da urednika “Vijesti” procesno tretira kao krivca, a ne kao žrtvu
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2011. 09:57h

Zamjenik osnovnog državnog tužioca Zoran Vučinić u optužnici kaže da je glavni i odgovorni urednik “Vijesti” Mihailo Jovović, prije skoro dvije godine, lakše povrijedio Dragana Radonjića, vozača gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše.

Tužilac se pozvao na nalaz i dopunsko mišljenje Instituta za sudsku medicinu iz Beograda u kojem se tvrdi da je Radonjić stradao udarcem “ivičnog dijela telefona ili diktafona”.

Upravo ta konstatacija dala je za pravo tužiocu da Jovovića goni po službenoj dužnosti za lakšu povredu. Jovoviću je pridodat teži oblik člana 152 stav 2, prema kojem je urednik “Vijesti”, navodno, vozaču nanio povredu “opasnim oružjem, oruđem ili nekim drugim podobnim sredstvom”.

Za tužilaštvo nije interesantno ni to što policija tokom uviđaja nije našla ni pištolj, za koji su Jovović i Pejović tvrdili da je optuženi Mugoša stavljao na tijelo uredniku lista

Jovović je rekao da nije nikog udarao, već se samo riječima obraćao gradonačelniku Miomiru Mugoši. Osim toga, za tužioca ništa nije značio ni iskaz svjedoka - fotoreportera “Vijesti” Borisa Pejovića, koji je takođe negirao da je Jovović napao Mugošu, njegovog vozača ili sina.

Gdje nestade diktafon?

Tužilac Vučinić kaže da je svoju verziju događaja iz noći 5. avgusta 2009. godine kada je došlo do incidenta između ekipe “Vijesti” i gradonačelnika Miomira Mugoša dok je fotografisan gradonačelnikov nepropisno parkirani automobil, sklopio na osnovu nalaza vještaka medicinske struke, ali i izjava Jovovića koji je u istrazi ispričao da je u rukama kada je napadnut držao mobilni telefon i diktafon.

Jovović će, kaže Lutovac biti prvi čovjek u istoriji Crne Gore, koji je optužen da je nekog povrijedio svojim sredstvom rada – diktafonom

Tužilac se pozvao i na iskaze Radonjića i Miomira Mugoše. Oni su u istrazi tvrdili da je Jovović zadao više udaraca u predjelu glave ali se nijesu izjasnili da li su udarci bili nanijeti pesnicom, otvorenom šakom ili nečim drugim.

U prvom dijelu optužnice, tužilac Vučinić prenosi tvrdnje gradonačelnikovog optuženog sina Miljana Mugoša koji je u istrazi naveo da je vidio kako je Jovović te noći vozača udario više puta otvorenom šakom, a potom i laktom u glavu nigdje ne pominjući da ga je tukao diktafonom, telefonom ili nekim drugim predmetom.

Vučinić na kraju optužnice, ipak, tvrdi da je “nesumnjivo dokazano da je okrivljeni Jovović oštećenom Radonjiću zadao udarac telefonom u predjelu glave i nanio mu laku povredu”.

Tužilaštvo nigdje više ne pominje diktafon ili neko drugo podobno sredstvo.

U novoj optužnici, kao i u prošloj, koja je oborena, u dijelu za lične podatke, za Jovovića piše da je neoženjen, iako je u braku već 13 godina i ima dvoje djece.

Lutovac: Jovović je oštetio mozak samo tužilaštvu

Za Jovovićevog advokata Branislava Lutovca nova optužnica je i novi dokaz da tužilaštvo po svaku cijenu želi da urednika “Vijesti” procesno tretira kao krivca, a ne kao žrtvu nasilničkog ponašanja.

Tokom dalje istrage, svi drugi eksperti medicinske struke nijesu našli ta teška oštećenja mozga već su smatrali da je riječ o lakoj povredi, starom ožiljku ili čak grešci na snimku

“Upornost koje tužilaštvo pokazuje u tom pravcu graniči se sa inatom”, rekao je Lutovac.

“To nije inat uperen ni prema sudu, ni prema okrivljenima, ni prema braniocima, već prema činjenicama”. .

On smatra da je tužilaštvo nakon što im je otpala prva mogućnost da Jovovića optuže za tešku tjelesnu povredu, izabrali novu varijantu i optužili ga za nanošenje lake tjelesne povrede koja je, navodno, nastala nagnječenjem kože glave.

“Da pojasnim, takva povreda može nastati i jačim češanjem glave putem nokta”, kaže Lutovac.

“Da ironija bude veća ne optužuju ga za osnovno djelo, već za teži oblik za koji se po zakonskoj definiciji traži da je učinjen oružjem, oruđem ili drugim sredstvom podobnim da tijelo teško povrijedi.”

Advokat napominje da je u sudskoj praksi precizirano da je oružje pištolj, puška nož i slično, a oruđe sjekira, vila ili kosijer. Sredstva koja su podobna da tijelo teško povrijede su gvozdena šipka, bejzbol palica i sl.

Za tužilaštvo nikada nijesu bile ni interesantne tvrdnje Jovovića i Pejovića da ih je gradonačelnik Mugoša te noći šamarao, već je on samo simbolično kažnjen za prekršaj zbog vrijeđenja na javnom mjestu

“Nikada to nije bio diktafon ili mobilni telefon kako to tvrdi tužilaštvo”, naveo je Jovovićev branilac.

Jovović će, kaže Lutovac biti prvi čovjek u istoriji Crne Gore, koji je optužen da je nekog povrijedio svojim sredstvom rada – diktafonom.

Lutovac je najavio da će podnijeti prigovor protiv ovakve optužnice, nakon kojeg očekuje da će vanpretresno vijeće Osnovnog suda odlučiti da nema mjesta optužbi protiv glavnog i odgovornog urednika “Vijesti”.

Pravo na prigovor protiv optužnice vijeću suda biće podnijeto do osam dana od dostavljanja.

Nastavak pravne vrteške

Optužnica je samo nastavak skoro dvogodišnje borbe tužilaštva da dokaže konstrukciju prema kojoj je urednik “Vijesti” nanio povrede vozaču gradonačelnika, dok je branio svog šefa.

U pravnoj vrtešci tužilaštvu dugo na ruku nijesu išla vještačenja crnogorskih i beogradskih vještaka medicinske struke, koji su u čak četiri navrata tvrdili da Radonjić nije zadobio potres mozga niti teške povrede, što bi bilo dovoljno za podizanje optužnice po službenoj dužnosti protiv Jovovića.

Tužilaštvo je krajem decembra 2009. godine podiglo prvu optužnicu u kojoj su Jovovića teretili za nanošenje teških tjelesnih povreda vozaču gradonačelnika Podgorice, ali tu tvrdnju je oborilo tročlano vijeće suda koje je zatražilo nova vještačenja medicinskih eksperata.

Inače, cijeli slučaj pokušaja da se urednik “Vijesti” po svaku cijenu stavi na optuženičku klupu krenuo je 13 sati nakon incidenta ispred “Arta”, kada se vozač požalio na simptome slične potresu mozga.

Dok je bio na posmatranju u KC-u konstatovana mu je ogrebotina na glavi, za koju je načelnica radiologije Milanka Raičević tvrdila kako je Radonjiću “mozak teško oštećen”.

Tokom dalje istrage, svi drugi eksperti medicinske struke nijesu našli ta teška oštećenja mozga već su smatrali da je riječ o lakoj povredi, starom ožiljku ili čak grešci na snimku.

Za sve vrijeme istrage tužilaštvu nije bilo simptomatično to što se vozač gradonačelnika požalio na teške rane tek nakon što su teško povrijeđeni urednik “Vijesti” i fotoreporter podnijeli prijavu za napad.

Za tužilaštvo nije interesantno ni to što policija tokom uviđaja nije našla ni pištolj, za koji su Jovović i Pejović tvrdili da je optuženi Mugoša stavljao na tijelo uredniku lista.

Za tužilaštvo nikada nijesu bile ni interesantne tvrdnje Jovovića i Pejovića da ih je gradonačelnik Mugoša te noći šamarao, već je on samo simbolično kažnjen za prekršaj zbog vrijeđenja na javnom mjestu.

Galerija

Bonus video: