Belmondu uručena počasna Zlatna palma u Kanu

Belmondo je imao više od 80 uloga, između ostalog u filmovima "Do posljednjeg daha", "Čočara", "Čovjek iz Rija"
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2011. 09:33h

Francuskom glumcu Žan-Polu Belmondu uručena je počasna Zlatna palma u utorak uveče na filmskom festivalu u Kanu.

Hiljade Belmondovih obožavalaca dočekalo je 78-godišnjeg glumca aplauzom ispred Palate festivala u kojoj je dobio nagradu za karijeru.

Belmondo je imao više od 80 uloga, između ostalog u filmovima "Do posljednjeg daha", "Čočara", "Čovjek iz Rija", "Afera Staviski", "As asova", "Moderato kantabile", "Lopov", "Borsalino", "Jadnici", "Gori li Pariz?", "Pare na sunce", "Ludi Pjero" i "Leon Moren, sveštenik".

Publika mu je uzvratila ovacijama a potom je prikazan dokumentarni film posvećen legendarnom glumcu

"Veoma sam ganut ovom palmom. Želim da zahvalim svima koji su ovdje, onima koje poznajem i onima koje ne poznajem. Hvala vam od sveg srca", rekao je Belmondo prisutnima, među kojima su bili njegovi prijatelji i kolege Žan Rošfor, Žan-Pjer Marijel, Klaudija Kardinale, Klod Leluš, Gzavije Bovoa i Fej Danavej.

Publika mu je uzvratila ovacijama a potom je prikazan dokumentarni film posvećen legendarnom glumcu poznatom i pod nadimkom Bebel.

Uz Žana Gabena i Mišela Simona

Direktor festivala Žil Žakob i selektor manifestacije Tjeri Fremo ocijenili su da je Belmondo, uz Žana Gabena i Mišela Simona, jedan od najvećih francuskih glumaca svih vremena.

Raniji dobitnici počasne Zlatne palme su Žana Moro, Katrin Denev i Klint Istvud.

Filmski festival u Kanu traje do 22. maja.

Galerija

Bonus video: