Polenske alergije nijesu bolest, već prirodna reakcija organizma na alergen

Polenske alergije nijesu bolest, već prirodna reakcija organizma na alergen.
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2011. 09:30h

Veliki broj građana sa uglavnom istim simptomima polenske alergije - učestalom kijavicom, crvenilom i sekrecijom iz očiju i nosa, te otežanim disanjem ovih dana posjećuju ambulante podgoričkog Doma zdravlja.

Načelnica Službe izabranih doktora te ustanove dr Mirjana Dobrović-Milošević kazala je za “Vijesti” da im se“ posljednjih dvadesetak dana svakodnevno, zbog polenske alergije, za pomoć obrati po nekoliko pacijenata, a najčešće mlađe osobe starosti iznad 15 godina i oni srednje životne dobi, radno aktivno stanovništvo.

Najčešća alergijska reakcija na polen je, kako je navela, sezonski alergijski rinitis koji je najaktuelniji od ranog proljeća, krajem februara pa do početka juna, a od kog u tom periodu obolijeva i do deset odsto ukupno pregledanih pacijenata.

"Polenske alergije nijesu bolest, već prirodna reakcija organizma na alergen. To je izmijenjena reakcija organizma na supstance iz okruženja, odnosno na polen trava, korova i drveća, na koje organizam sa regulisanim imunim sistemom ne reaguje",objasnila je dr Dobrović-Milošević.

Najčešća alergijska reakcija na polen je, kako je navela, sezonski alergijski rinitis koji je najaktuelniji od ranog proljeća

Mada su, kako je ona dodala, te supstance koje nadražuju organizam zapravo bezopasne, ta reakcija nije nimalo bezazlena, a bronhijalna astma je jedno od ozbiljnijih oboljenja koje nastaju iz alergijskih stanja.

Doktorka je objasnila da se sezonske polenske alergije manifestuju peckanjem, svrabom i suzenjem očiju, problemima respiratornog sistema poput svraba vrha nosa, začepljenja ili bistre sekrecije iz nosa, osjećajem pritiska u glavi, što sve zajedno, kako dodaje, ometa normalno disanje, pa pacijenti budu neispavani, umorni, razdražljivi i slično.

"Čest je i suv nadražajni kašalj, kao i kijanje u napadima, što obzirom da traje sve dok ima polena, prilično je iscrpljujće za pacijente", navela je doktorka.

Dr Milošević-Dobrović je objasnila da polenski alergeni, koji u organizam dospijevaju putem vazduha, zahvataju sluzokožu sinusa, nosa, grla i ždrijela, očiju, ali se mogu manifestovati i u vidu ekcema na koži.

"Čest je i suv nadražajni kašalj, kao i kijanje u napadima, što obzirom da traje sve dok ima polena, prilično je iscrpljujće za pacijente", navela je doktorka.

"Mada nema pravila, taj vid alergije najčešće se javlja kod osoba sa autopijskom konstitucijom, odnosno kod osoba kod kojih postoji hiperreaktivnost respiratornih puteva", kazala je doktorka.

Napominjući da bi pacijenti nakon pojave tih tegoba trebalo da se jave izabranom ljekaru, dr Dobrović-Milošević je navela da je jedan od načina lječenja alergijske kijavice izbjegavanje alergena, koliko je to moguće, odnosno izbjegavanje u tim mjesecima otvorenih prostora, posebno parkova i travnatih površina, svih mjesta gdje je bujnija vegetacija.

"Drugi vid liječenja je medikamentozna terapija, koja podrazumijeva upotrebu ljekova u vidu spreja, ili tableta, koji se uzimaju po potrebi ili kontinuirano. Preporuka je da se par nedjelja prije "navale" polena počne sa desenzibilizacijom", metodom unošenja materija koje povećavaju imunološku snagu organizma”, objasnila je doktorka.

Muči i djecu

Da i najmlađe pacijente muči proljećna alergija potvrdila je izabrani pedijatar Doma zdravlja Podgorica dr Olga Prentić, koja je kazala da tokom aprila svakodnevno pregleda po nekoliko djece sa tim tegobama.

"Kod djece starije od dvije godine, svake godine u ovim mjesecima izraženi su alergijski simptomi, koji se manifestuju upornijim kašljem, sekrecijom iz nosa, te crvenilom oka, nalik na alergijski konjuktivitis", navela je dr Prentić.

Doktorka je objasnila da su alergijama sklonija djeca koja su genetski predodređenija za to. Savjetujući da bi djeca koja su sklona polenskim alergijama trebalo da izbjegavaju parkove i slične travnate površine, ona je upozorila roditelje da dijete nakon pojave prvih smiptoma odvedu kod ljekare, kako bi mu se uključila adekvatna terapija i izbjegle eventualne komplikacije bolesti.

Apoteke dobro snabdjevene

Podgoričke privatne apoteke dobro su snabdjevene antihistaminicima, raznim tabletama, sirupima i sprejevima za liječenje i olakšavanje tegoba kod alergija.

Apotekari kažu da je sezona alergije počela, te da građani od početka aprila svakodnevno kupuju neki od antihistaminika.

"Tablete, koje se mogu kupiti i u vidu sirupa, presing su oko 1.80, klaritin je 3.80, a aerius oko šest i po eura, dok su u prodaji i sprejevi nazoneks i avamis po cijeni od oko 17, te fliksonaz koji je oko 10 eura", kazali si iz apoteke „Radević”.

Oni su naveli da je najveća potražnja za preparatima protiv polenskih alergija, te nešto manje za onim, za suzbijanje kožnih alergija i osipa od trave i slično. Većinu tih ljekova Podgoričani mogu uzeti na recept i u državnim apotekama.

Bonus video: