Treće suđenje novinaru "Vijesti" Samiru Adroviću po tužbi Sretena Glendže

U prethodna dva postupka Adrović je bio oslobođen optužbi, ali je Viši sud ukinuo presude zbog procesnih formalnosti
142 pregleda 0 komentar(a)
samir adrović, Foto: Vesko Belojević
samir adrović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.05.2011. 17:49h

U podgoričkom Osnovnom sudu pred sudijom Zoranom Šćepanovićem po treći put je počelo suđenje novinaru “Vijesti” Samiru Adroviću za klevetu po tužbi Sretena Glendže.

U prethodna dva postupka Adrović je bio oslobođen optužbi, ali je Viši sud ukinuo presude zbog procesnih formalnosti.

Glendža je tužbu podnio 23. novembra 2007. godine zbog teksta objavljenog u “Vijestima” 30. avgusta te godine pod naslovom “Šef kriminalistike osumnjičen za ratni zločin”.

Na ročištu je novinar ponovio da se “apsolutno ne osjeća krivim”, te da tužioca nije oklevetao, niti je imao namjeru to da uradi.

On je ispričao da je dobio informaciju da je protiv Glendže podnijeta prijava da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Imao sam razloga da vjerujem svojim izvorima, jer sam ranije sarađivao sa njima i pokazalo se uvijek da su informacije koje su mi dali tačne”, kazao je Adrović.

On je kazao da je istog dana kada je objavljen sporni tekst tada Viši državni tužilac Ranka Čarapić u dnevniku potvrdila da je podnijeta prijava, kao i da je istraga po toj prijavi počela mjesec dana prije objavljivanja teksta.

Objavljeno iz profesionalnih razloga

Adrović je kazao da je informaciju objavio isključivo iz profesionalnih razloga, a ne iz ličnih, te da je u komunikaciji sa uredništvom dogovoreno da takva informacija ima “društvenu težinu i da zaslužuje da javnost bude upoznata”.

Glendža je kazao da je Adrović u tom tekstu objavio “notornu neistinu i to u dnevniku koji čita svaki građanin Crne Gore”.

“Informacija je u cjelosti neistinita i sračunata s ciljem da ja budem doveden u vezu s nečim što se, eventualno, dogodilo”, kazao je on.

Glendža je naveo da je zbog krivične prijave bio dvije godine u pritvoru ali i naglasio da su dobrim dijelom za to i zaslužne “Vijesti”, koje su objavile, kako je kazao, neistinite podatke.

Glendža je nedavno još uvijek nepravosnažno oslobođen za deportaciju muslimana 90-tih godina.

Glendža: Linčovan sam javno

Iako je, tokom ispitivanja sudije Šćepanovića, Glendža odgovorio da jeste podnijeta prijava, kao i to da se u njoj dovodi u vezu sa ratnim zločinom, on je i dalje tvrdio da je tekst neistinit, kao i to da je njegovo lično pravo važnije od prava javnosti da se informiše.

“Ja sam linčovan javno”, kazao je on i onda naglasio da ima svoj obraz.

“Nemam namjeru da se borim s vjetrenjačama, a tek ću da trpim posljedice”, kazao je Glendža.

Branilac okrivljenog Adrovića, advokat Snežana Mićanović kazala je da je on izjavio niz kontradiktornosti, među kojima i to da spori krivičnu prijavu ali ne i da se pred Višim sudom vodio postupak i da je bio dvije godine u pritvoru.

“Nesporno je da je u vrijeme objavljivanja teksta Višem državnom tužilaštvu bila podnijeta krivična prijava protiv Sretena Glendže”, kazala je advokat Mićanović.

Tužiće i tužioca

“Protiv podnosioca krivične prijave podnijeću krivičnu prijavu za lažno prijavljivanje”, najavio je Glendža na suđenju.

Podnosilac krivične prijave bio je nekadašnji osnovni državni tužilac, a kasnije advokat Darko Hajduković. “Ja imam nacrtanu metu na grudima, to ste mi nacrtali ti i Andrija Grbović”, obratio se Glendža novinaru Adroviću, zbog čega ga je sudija Šćepanović opomenuo.

Glendža je na početku suđenja zahtijevao da zna ko se sve nalazi u sudnici, iako je suđenje otvoreno za javnost, a sudiji je kazao da se “nada da će sve ostati u okviru zgrade suda”.

Bonus video: