Šuljagić: Imamo potencijal, ali je važno da ostanemo na okupu

"Kada bi ova reprezentacija ostala na okupu nekoliko godina, uz ozbiljan rad, bez nekih velikih promjena u narednom periodu, to bi bila sasvim dobra i pozitivna priča", kaže Šuljagić.
0 komentar(a)
Luka Šuljagić, Foto: Www.volleytonnocallipo.com
Luka Šuljagić, Foto: Www.volleytonnocallipo.com
Ažurirano: 17.05.2011. 14:36h

Seniorska odbojkaška reprezentacija Crne Gore ušla je u drugu fazu priprema za Olimpijske igre malih sportova u Lihtenštajnu (30. maj – 4. jun). Od juče su za ovo takmičenje definitivno otpali primači servisa Dejan Čabarkapa (skočni zglob) i Vojin Ćaćić (prepona), što znači da će uz Aleksandra Milivojevića i Marka Bojića u Lihtenštajn putovati i dvojica juniora (otpašće jedan između Božidara Ćuka, Balše Radunovića i Bojana Đukića). Radunović i Đukić će od sjutra sa svojim vršnjacima igrati u Bjelorusiji na kvalifikacionom turniru za odlazak na Svjetsko prvenstvo, dok Ćuk ostaje da radi sa seniorima u Baru. Uz seniore je ponovo tehničar i Ivan Bošković, umjesto mladog Rajka Strugara (priključio se juniorima), a sa seniorima će do povratka juniora trenirati i član Studentskog centra, Jovan Delić.

"Sve sada izgleda mnogo bolje nego kad smo se tek okupili. Međutim, što se tiče neke igre koju treba da ima ozbiljna ekipu, sigurno je da nam treba još treninga i utakmica. Protekli period je bio težak rad, tehnički i fizički, ali svi su pružali maksimum na treninzima. Sad je lakše, jer smo u početku biti teški, umorni. Imamo vremena do Lihtenštajna, i može još dosta stvari da se naradi, ima vremena da se uigramo. Generalno, mi se dobro poznajemo, igrali smo zajedno, družimo se. Ali, opet treba dosta zajedničkih treninga i utakmica. Nadam da ćemo imati još koju utakmicu do Lihtenštajna, jer nas tamo očekuje pet utakmica u pet dana. Kakve god da su utakmicu, teške su, jer nije lako izdržati pet utakmica u isto toliko dana", kaže za “Vijesti” srednji bloker reprezentacije Luka Šuljagić.

Izabranici Ivana Joksimovića su pretprošlog vikenda dva puta u Barseloni savladali Kataloniju (3:1, 3:0). Izvršni direktor Odbojkaškog saveza Crne Gore Igor Vušurović radi na tome da obezbijedi još jednog sparing partnera pred put u Lihtenštajn.

"Provjere u Kataloniji su nam dosta značile, jer su nam potrebne utakmice. Bilo bi dobro, ako je moguće, da imamo još koju do odlaska u Lihtenštajn. Prva utakmica sa Katalonijom je bila malo teža, u drugoj smo lako dobili. Na početku prve utakmice se vidjelo da ne funkcionišemo u nekim sitnicama, koje su ustvari jako bitne, kao što su ko će da pokupi laku kontru, ko će da uzme “kuvanu” loptu iza bloka. Puno nam je lopti u prvom setu prvog meča palo iza bloka, na te stvari smo i izgubili taj set. Od drugog seta smo se, međutim, bolje organizovali, i onda je sve to bilo lakše. U drugoj takmici smo igrali bolje nego u prvoj, a to se vidjelo i po rezultatu”, nastavlja Šuljagić.

Srednji bloker „crvenih“ kaže da će u Lihtenštajnu biti prostora za sve igrače.

"To je potrebno da bi mi, uslovno rečeno, stariji igrači imali mogućnost da se malo i rehabilitujemo. Na početku priprema nismo svi bili u istom fizičkom i psihičkom stanju. Ja sam bio iscrpljen i preumoran, dok je, recimo, Rašović bio željan treniranja i odbojke. Mislim da će to izgledati sve bolje i bolje iz dana u dan, i da će u Lihtenštajnu sve biti fino ukomponovano. Svi mi znamo naše realne mogućnosti, a mislim da je realno da se vratimo sa medaljom iz Lihtenštajna. Ne možemo reći koja će to medalja biti, jer ne znamo mnogo o rivalima, ali imena Malte, Kipra, Andore govore da imamo razloga da optimistički razmišljamo", smatra Šuljagić.

Jedan od najiskusnijih u redovima naše reprezentacije, u kojoj je od prvog dana, i prošao sva tri selektora, kaže da je današnja reprezentacija „jako mlada, i da ima dosta momaka koji su tek počeli da igraju u startnim postava svojih klubova u domaćoj ligi, i kojima fali iskustva“.

"Opet smo krenuli od nule. Kada bi ova reprezentacija, koja ima potencijal, ostala na okupu nekoliko godina, uz ozbiljan rad, bez nekih velikih promjena u narednom periodu, to bi bila sasvim dobra i pozitivna priča. Mislim da su ove Olimpijske igre mladih nešto idealno što mi možemo da odigramo u ovom trenutku i napravimo rezultat. Isto tako mislim da je u avgustu dvomeč sa Mađarima, u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, po mjeri ove reprezentacije. Sa dobrim rezultatima u tim akcijama, mogli bi pozitivno da gledamo na budućnost", kazao je Šuljagić.

Vjerovatno ostajem u Italiji

Šuljagić je karijeru počeo u rodnom Prijepolju, a onda je 2004. godine stigao u Budvansku rivijeru, gdje je igrao do 2007. godine. Potom se preselio u Francusku, u Turkoan, nakon kojeg je igrao za Kakanj (BiH), da bi se prošle sezone preselio u najjaču ligu planete, u italijanski klub Vibo Valencija. Za samo bod mu je izmakao plej-of, jer je njegov klub na kraju ligaškog dijela prvenstva bio deveti.

"U sezonu smo ušli sa mladom ekipim i ambicijama da ostanemo u ligi, i da taj opstanak bude lagan, da ne dođemo u situaciju da se vadimo u posljednjem kolu. Međutim, prvi dio prvenstva odigrali vrhunski, bili najprijatnije iznenađenje i taj dio završili na šestom mjestu, iza najjačih italijanskih ekipa. Onda su porasli apetiti, razmišljalo se o plej-ofu. Međutim, nakon nove godine imali dosta problema sa povredama, i ja sam bio povrijeđen pa smo na početku drugog dijela kiksali šest bodova, koje nijesmo smjeli da izgubimo, protiv Rome i Latine. Na kraju nam je za bod izmakao plej-of. Ali, kad se sve sabere i oduzme, mislim da je sezona bila odlična, a jedino žalim zbog povrede. Imali smo mladu ekipu, dobrog trenera, dobro smo radili, i dosta napredovali", kaže Šuljagić.

Da li ostaješ u Vibo Valenciji?

"Najvjerovatnije ostajem, iako još uvijek nije definitivno. Na meni je konačna odluka. Malo sam u dilemi, jer imam još neke dobre ponude. Oni me hoće, zadovoljni su, i ja sam zadovoljan. Italija je, ipak, Italija, svaka utakmica je kao da se igra neko finale. Odbojka se puno prati, sale su puno, ljudi poznaju odbojku, puno se piše i priča o odbojci. Stvarno se osjećaš bitnim, nije to tamo neki peti-šesti sport. Tamo su svi najbolji igrači i treneri. Zato mi se i ostaje u Italiji, da ponovim još jednu dobru sezonu, pa da onda gledam nešto drugo", zaključio je Šuljagić.

Bonus video: