Otkazana Parada ponosa u Podgorici, sinoć dvoje napadnuto u centru grada

Ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša kaže da je Vlada pružila svu logističku podršku, i da je njeno odlaganje stvar procjene organizatora.
51 pregleda 2 komentar(a)
Lollobrigida, Foto: Juventas
Lollobrigida, Foto: Juventas
Ažurirano: 17.05.2011. 11:50h

Parada ponosa zakazana za 31. maj je otkazana, saopštili su na konferenciji za novinare članovi Organizacionog odbora "LGBT Forum Progres".

NVO aktvista Aleksandar Saša Zeković rekao je da će Parada biti organizovana onda kada Vlada Crne Gore da više osim "deklarativne podrške".

Zeković je rekao da to znači da bi Vlada morala delegirati visokog funkcionera u organizacioni odbor takve manifestacije.

Djevojka je pobjegla u jedan kafić, dok su mladića sustigli, izudarali i otišli prije dolaska policije

"Državni organi nijesu pokazali adekvatan nivo ozbiljnosti, posvećenosti i profesionalnosti u organizaciji ovog veoma važnog događaja, kako za promociju unapređenja promocije LGBT populacije, tako i za izgradnju modernog koncepta ljudskih prava u Crnoj Gori", rekla je NVO aktivistkinja Daliborka Uljarević, direktorica Centra za građansko obrazovanje.

"Oni bi deklarativno sve podržali..."

"Vlada je dala deklarativnu podršku povorci, ali se nažalost nije pomjerila sa tog mjesta. Održati povorku ponosa bez podrške političke elite, ozbiljan je izazov.

Cimbaljević je "Vijestima" rekao da je najpreciznije reći da je parada "odložena do daljnjeg"

Zato već dva mjeseca insistiramo da na čelu Organizacionog odbora bude jedan od potpredsjednika Vlade ili neko od ministara u Vladi, koji bi imao isključivo obavezu da nakon šetnje održi govor i obrati se LGBT osobama, njihovim porodicama, prijateljima i čitavom društvu.

Mislim da je ovo posljednje za njih i najspornije, oni bi deklarativno sve podržali, ali kada treba nešto i konkretno da urade, posebno svojim prisustvom, onda tu nastaje problem", izjavio je Zdravko Cimbaljević iz LGBT Foruma Progres.

On je "Vijestima" rekao da je najpreciznije reći da je parada "odložena do daljnjeg".

Dinoša: Vlada je pružila svu logističku podršku

Crnogorska Vlada pružila je svu logističku podršku da prva parada ponosa bude održana, a njeno odlaganje stvar je procjene organizatora, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava, Ferhat Dinoša.

Dinoša je kazao agenciji MINA da je Vlada imenovala tri svoja člana i predstavnika u organizacionom odboru.On je rekao da je Vlada time pokazala da je spremna da bude od pomoći organizatoru."To što je organizator odlučio da se odloži stvar njegove procjene. On (organzator) ima svoju autonomiju i nemam problem sa tim«, kazao je Dinoša."Što se pominjanja mog imena tiče opsjednutost mnome prevazišla je granicu dobrog ukusa i neću se time baviti. Prepuštam ljudima koji to čine da uvide da to prelazi u morbidu", poručio je Dinoša.

Nasilje u centru grada

Sinoć je na terasu KIC-a "Budo Tomović" bačen suzavac tokom koncerta grupe "Lollobrigida", organizovanog povodom međunarodnog Dana borbe protiv homofobije.

"Vijesti" saznaju da je oko sat vremena poslije ponoći u centru grada bilo i fizičkog nasilja. Očevici su ispričali da je grupa mladića u Njegoševoj ulici fizički napala djevojku i momka, govoreći im: "Nemojte da širite bolest ovuda".

Tom prilikom su im zadali nekoliko udaraca rukama i nogama. Djevojka je pobjegla u jedan kafić, dok su mladića sustigli, izudarali i otišli prije dolaska policije.

Zaštita ljudskih prava, među kojima i pravo na seksualnu slobodu, jedan je od ključnih uslova Evropske Unije za zemlje koje žele članstvo, a i crnogorski Ustav garantuje slobodu pojedinca.

Crna Gora je ratifikovala međunarodne dokumente za zaštitu seksualnih manjina.

GLIC Beograd žali zbog otkazivanja

Gej lezbijski info centar (GLIC) iz Beograda danas je izrazio žaljenje što je otkazana Parada ponosa u Podgorici i apelovao na vlasti u Crnoj Gori da obrate više pažnje na prava i potrebe LGBT zajednice, prenosi agencija Beta.

GLIC je u saopštenju izrazio "solidarnost sa LGBT aktivistima iz Crne Gore koji su morali na Međunarodni dan borbe protiv homofobije da otkažu Paradu ponosa i da se suoče sa nasiljem".

"Apelujemo na vlasti u Crnoj Gori da u većoj mjeri obraćaju pažnju na prava i potrebe LGBT zajednice i nadamo se da neće dozvoliti da od prvog pokušaja pa do stvarnog održavanja Parade ponosa prođe deset godina, kao što je to bio slučaj u Srbiji, jer ta manifestacija ne može da se organizuje bez velike podrške državnih organa", piše u saopštenju GLIC-a.

Bonus video: