Uhvaćeni maloljetnici osumničeni za falsifikovanje novca

D.T. i I.Ž. su preko računara i štampača napravili više lažnih novčanica u apoenima od 20 i 50 eura, koje su potom pokušali da stave u opticaj kao prave.
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 15:37h

Vjerovatno po ugledu na sjajnu rolu Leonardna di Kaprija u filmu “Uhvati me ako možeš”, koji je ekranizovao lik mladog prevaranta Frenka Abegnejla mlađeg, dvojica maloljetnka iz Nikšića pokušali su da sa nekoliko nespretno napravljenih novčanica naprave nešto slično.

Istina, za razliku od prepredenog prevaranta sa kraja 60-tih godina prošlog vijeka u Americi koji je godinama o jadu zabavljao agente FBI, dvojica Nikšićana izgledaju kao smiješni početnici sa ne baš puno dovitljivosti.

Maloljetni D.T. (17) i njegov dvije godine mlađi drug I.Ž. sumnjiče se da su prije nekoliko dana na kućnom štampaču napravili nekoliko falsifikovanih novčanica u apoenima od 20 i 50 eura.

Iako je novac napravljen u kućnoj izradi dvojici maloljetnika je pošlo za rukom da u promet ubace nekoliko lažnih novčanica. Međutim, prevara je u nekim trgovinama brzo otkrivena, tako da je policija veoma lako došla do mlađanih prevaranata iz Nikšića.

Tokom istrage, policija je došla do sumnji da su D.T. i I.Ž. na kućnom računari i štampaču napravili više lažnih novčanica, a prilikom pritavaranja kod I.Ž su pronađene četiri novčanice u apoenima od po 20 eura istog serijskog broja kao i jedna novčanica od 50 eura.

Nakon što su mladići priznali prevaru, policija je oduzela računar i štampač na kojem su u kućnoj nimalo preciznoj izradi napravili lažne novčanice.

Protiv dvojice maloljetnika Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću podnijeta je krivična prijava zbog sumnje da su počinili krivično djelo “falsifikovanje”.

Nakon ovog slučaja policija je apelovala na građane da obrate pažnju na novčanice, jer postoji sumnja da su lažnjaci koje su napravili maloljetnici, pojavilu u prometu.

Svi do kojih dođe ovako štampan novac nek slučaj prijave policiji na broj 122.

Bonus video: