Aco Đukanović tuži "Dan", odštetom će platiti obuku novinarima

On je dodao da se radi o"džentlmenskom sporazumu" za koji je “siguran da ga ni najzlonamjerniji posmatrači ne mogu protumačiti kao ‘medijski pritisak bilo koga\'”.
106 pregleda 0 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aco Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.05.2011. 14:39h

Crnogorski biznismen Aco Đukanović je dao rok od 72 sata (do srijede, 18. maja) podgoričkom dnevniku “Dan” da ispravi navode koje je o njemu iznio u tekstu objavljenom u izdanju od 14. maja ili će ga, u suprotnom, tužiti i tražiti maksimalnu odštetu, koju će, kad je dobije, “namjenski” proslijediti upravo “Danu” “za finansiranje obuke njegovih novinara na renomiranim kursevima osnova istraživačkog novinarstva”.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, on je izrazio spremnost da im, do isteka roka, stavi “na uvid sva relevantna dokumenta koja potvrđuju” njegove, a “opovrgavaju navode Dana”.

Podgorički list se u tekstu bavio njegovom imovinom, sa fokusom na dva placa u Kotoru na obali mora, površine od skoro 2.000 kvadratnih metara, koji su mu dati na korišćenje. List se pozvao na podatke Uprave za nekretnine, uz napomenu da su te podatke demantovali u lokalnoj upravi.

On je izrazio spremnost da im, do isteka roka, stavi “na uvid sva relevantna dokumenta koja potvrđuju” njegove, a “opovrgavaju navode Dana”.

“Ovo je ko zna koji put da se o meni u "Danu" iznose neistine, ali sada reagujem na ovaj način, imajući u vidu da je sređivanje stanja u medijskoj sferi jedan od bitnih uslova napretka naše zemlje u procesu evropskih integracija”, piše u Đukanovićevom reagovanju.

On je dodao da se radi o"džentlmenskom sporazumu" za koji je “siguran da ga ni najzlonamjerniji posmatrači ne mogu protumačiti kao ‘medijski pritisak bilo koga'”.

Đukanović tvrdi i da “Dan” “prilikom objavljivanja na desetine izmišljenih tekstova” o njemu, ”nikada nije našao za shodno” da ga “kontaktira kako bi provjerio ili čuo drugu stranu, što je jedna od osnova profesionalnog novinarstva”.

Bonus video: