Knežević u Specijalnom policijskom timu

Bivši šef Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja Uprave policije angažovan u timu Katnićevih policajaca
743 pregleda 22 komentar(a)
Dejan Knežević, Foto: Savo Prelević
Dejan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2018. 06:28h

Bivši šef Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja Uprave policije, Dejan Knežević, od 2. aprila angažovan je u Specijalnom policijskom odjeljenju.

“Vijestima” je rečeno iz Specijalnog državnog tužilaštva da se Knežević pridružio Timu na njihov zahtjev.

Specijalno policijsko odjeljenje je pod direktnom komandom glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Knežević je do kraja novembra prošle godine bio na čelu Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja. Tada ga je, bez obrazloženja, smijenio šef Sektora kriminalističke policije Enis Baković.

Iz Uprave policije do danas nijesu zvanično saopštili razloge te Bakovićeve odluke.

Nezvanični izvori iz te bezbjednosne institucije tvrdili su ranije da je Knežević smijenjen zbog “profesionalnog neslaganja sa šefom kriminalistike Bakovićem”.

“Zbog činjenice da je Baković pomoćnik direktora sa stažom od pet godina u Osnovnom tužilaštvu, a Knežević 18 godina rada u kriminalističkoj policiji, bilo je više mimoilaženja u profesionalnom radu. Imali su nesuglasice zbog različitih pogleda u pristupu vođenja međunarodnih istraga, i razvoja i funkcionisanja Odsjeka za droge”, rečeno je tada “Vijestima”.

Knežević je šef tog Odsjeka bio dvije i po godine, i za to vrijeme postigao značajne rezultate u borbi protiv narkotika.

Rezultate Odsjeka kojim je rukovodio prepoznali su i Evropska komisija, ali i Stejt department u svojim izvještajima, kao i partnerske službe crnogorske policije. Bio je i jedan od najozbiljnijih kandidata za šefa Specijalnog policijskog tima, koje je na kraju pripalo Draganu Radonjiću.

Zbog profesionalnog angažmana, sredinom aprila 2016. godine, zapaljen je službeni “opel astra” koji je Knežević koristio.

Da je motiv bio upravo njegov profesionalni rad, potvrdilo se godinu kasnije kada je policija zbog paljenja vozila uhapsila Mirka Jankovića, kojeg tužilaštvo tereti da je dio kriminalne organizacije koja je krijumčarila drogu i činila druga krivična djela.

Bonus video: