Otkriven put do ženskog orgazma

Holandski naučnici su otkrili da ženski orgazam vodi u drugo stanje svijesti, a to otkriće pomoglo bi onim damama koje ne uspijevaju da dožive vrhunac.
107 pregleda 0 komentar(a)
žena, Foto: Www.contentwire.com
žena, Foto: Www.contentwire.com
Ažurirano: 14.05.2011. 20:01h

Istraživači sa Univerziteta u Groningenu (Holandija) su došli do tog otkrića dok su pregledali rezultate skenera glave žena u stanju orgazma.

Tim je primijetio da se oblast u mozgu poznata kao orbitofrontalni korteks “gasi” u trenutku postizanja vrhunca.

Istraživač Janiko Georgjadis rekao je da taj dio u mozgu predstavlja osnovu seksualne kontrole i da zahvaljujući njemu žena doživljava orgazam.

“Ne mislim da orgazam gasi svijest, ali je svakako mijenja. Kada pitate ljude kako doživljavaju orgazam, opisuju ga kao osjećaj gubitka kontrole”, objašnjava on.

Da bi napravili analize, holandski istraživači stavili su žene pod MRI skener i dozvolili njihovim partnerima da ih zadovoljavaju do orgazma.

Sve vrijeme pravljeni su snimci njihove moždane aktivnosti.

Naučnici se nadaju da će žene sa anorgazmijom, posmatranjem moždane aktivnosti u realnom vremenu, uspjeti da se “utreniraju” i ponove istu aktivnost kao žene koje mogu da ga dožive.

Naučnici se nadaju da će to imati efekta, budući da ljudi koji pate od bilo koje vrste hroničnih bolova, mogu da budu “utrenirani” da se osjećaju bolje tako što će pozitivno razmišljati.

Eksperimenti pokazuju da su osobe koje su posmatrale prikaz svog mozga i oblasti zadužene za osjećanje bola, u stanju da voljom umanje simptome.

Bonus video: