Četiri super - namirnice koje snižavaju holesterol

Promjena ishrane jedna je od prvih stvari koje morate da promijenite ako imate povećan holesterol. Dakle, zaboravite na velike količine mesa, na prženo, a više na tanjiru neka se nađe naravno, voća, povrća i ribe.
562 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2011. 19:58h

Pravilan izbor namirnica pomaže u snižavanju lošeg holesterola (LDL), a povećava nivo tkz. dobrog (HDL). LDL holesterol trebalo bi d aide do 110, dobri bi trebalo da bude viši od 35.

Uglavnom, ljekari preporučuju da zbir oba holesterola ne bude veći od 200.

Četiri namirnice koje su dobri saveznici kada je riječ o snižavanju lošeg holesterola su: bademi, ribe, crno vino i soja.

Bademi, kao uostalom svo koštunjavo voće, bogat su izvor mononezasićenih masnoća. Naučnici tvrde kako dnevna konzumacija u količini od 4 šoljice badema snižava loš holesterol za čak 4,4 odsto. Pridržavajte se te količine, jer bademi ujedno sadrže i puno kalorija.

Napomena: izbjegavati pržene bademe sa šećerom – riječ je o pravoj kalorijskoj bombi.

Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, pa se upravo zbog toga preporučuje da se što više jede. Iako su "masne", u stvari su izuzetno korisne za organizam.

Posebno su omega -3 masnim kiselinama bogate losos i tunjevina.

Oko 110 g lososa sadrži potrebnu dnevnu količinu omega -3 masnih kiselina, a to je oko 1,5 do 3 grama. Ako baš i ne volite ribu, a morate da snizite holesterol, onda probajte da u ishranu dodate riblje ulje.

Samo jedna čaša crnog vina dnevno štiti srce i snižava holesterol, ali - ne pretjerujte.

Jedna čaša zaista znači samo to - jedna.

Takođe važi da ne možete da preskočite nekoliko dana, a onda to sve da nadoknadite za vikend. Tu postoje razlike u količini za muškarce i žene: žene mogu jednu, a muškarci dvije.

Flavonoidi, koji se nalaze u vinu, takođe se nalaze i crvenom grejprutu.

Manje količine soje i prerađevina od soje, takođe su zaštita od visokog holesterola: potrebno je svega 25 g sojinih proteina tokom dana.

Bonus video: