Savjeti za pravilno nanošenje šminke

Prije svakog nanošenja treba znati da se šminka uvijek nanosi na čistu kožu lica i vrata.
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2011. 19:01h

Ne smije se stavljati sloj preko sloja, stari sloj se u svakom slučaju prvo skine, pa onda nanosi novi. Nanosi se prvo krema, pa osnovna boja pudera koja je za nijansu tamnija ili svjetlija od prirodne boje kože, zavisno od toga da li se šminkate za noćni ili dnevni izlazak.

Obavezno prekriti svjetlijim korektorom nedostatke na koži lica, (male borice, pjegice). Puder u prahu da izjednači prethodno i to za nijansu svjetliji od osnovnog pudera koji se prethodno nanio na podlogu. Ovaj puder se ne utrljava u kožu, nego se pažljivo pritiska velikom četkom od prirodne dlake ili puder pufnom.

Rumenilo za lice stavlja se veoma neprimjetno na jagodicama obraza do ruba uha.

Njegova boja je u skladu sa ružem za usne.

Obrve se pročešljavaju u pravcu rasta dlake, isčupaju ako treba i poprave krejonom ili sjenkom u odgovarajućoj boji.

Krejonom se oiviče oči ili ajlajnerom po želji u zavisnosti od oblika oka.

Sjenka za kapke nanosi se četkicom od prirodne dlake ako je u prahu, a ako je masna, vrhovima prstiju. Ako se imaju tamni kolutovi oko očiju, stavlja se korektor.

Ako su oči sitnije, obavezan je svjetliji ton odgovarajuće boje koji je u skladu sa bojom očiju i kose. Najčešće se koristi nekoliko nijansi sjenki, pri čemu se najsvjetlija sjenka nanosi odmah ispod obrva, dok se uglovi očiju sjenče tamnijom sjenkom, a opet sredina nešto svjetlijom.

Time se postiže toplina i dubina pogleda.

Trepavice premazati maskarom: prvo se namažu gornje trepavice, sačeka se da se prosuše, pa onda donje. U ovim proizvodima često ima sitnih dlačica koje se nanošenjem lijepe na trepavice, a time ih i produže.

Ima ih vodootpornih, za povećanje volumena, za produžavanje trepavica, u svim bojama.

Olovkom za usne nešto tamnijom od ruža, ali u skladu sa bojom ruža, povlači se po rubu usana, tj. kontura.

Označeni prostor se premaže puderom, pa ružem za usne.

Za večernji izlazak šminkamo se intenzivnije. Može se koristiti tada i puder sa zlatnim ili srebrnim efektom za svečane prilike.

Bonus video: