I kreme imaju svoju mračnu stranu

Navodi da se kod posebno osjetljivih osoba, sklonih alergijskim reakcijama pojavljuju crvenilo, lak otok, svrab, peckanje, a ponekad čak i temperatura.
181 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2011. 10:18h

Dok naše lice mažemo kremom, nanosimo dezodorans, pomislimo li ikada na mračnu stranu kozmetičkih proizvoda?

Da li zaista postoji, odnosno, koliko svi ti preparati koje nanosimo mogu da naškode koži i da li smo svjesni toga?

Dermatolog dr Svetlana Vučeković za “Vijesti” kaže kako su u tom smislu najosjetljivije regije ispod pazuha i na preponama, jer je koža tanka, obiluje žlijezdama lojnicama, dlakama.

“Pomenute regije su najpodložnije reakcijama na kozmetske proizvode jer se u tim regijama nanose preparati protiv znojenja, neprijatnih mirisa, depilira se dlaka”, kaže dr Vučeković.

Navodi da se kod posebno osjetljivih osoba, sklonih alergijskim reakcijama pojavljuju crvenilo, lak otok, svrab, peckanje, a ponekad čak i temperatura.

“Objašnjenje za ovakve reakcije je u tome što svi kozmetski proizvodi sadrže u sebi tkz. parabene - hemijska jedinjenja koja se stavljaju u preparat da bi ga stabilizovala, tj.konzervirala i dala preparatu željenu funkciju”, kaže ona.

Napominje da se najčešće reakcije srijeću oko očiju, na vratu, ispod pazuha i na preponama.

,,Naravno, uvijek treba provjeriti da li je preparat u roku trajanja, ko je proizvođač, da li je dermatološki testiran i da li sadrži prabene i koje”, savjetuje dr Vučeković.

Kaže da osobe sa preosjetljivom kožom prije upotrebe preparata uvijek treba da testiraju dejstvo tj. reakciju na unutrašnjoj strani lakatne jame ili bočno na vratu, a kada je u pitanju depilacija, takođe postoje pravila kojih bi se trebalo pridržavati, jer nije svaka osoba podjednako otporna na pomenuti tretman.

“Najčešće reakcije koje se pojavljuju posle depilacije, a kod posebno osjetljivih osoba su: crvenilo, sitne papulice - crveni čvorići, ponekad i gnojni prištići, peckanje, svrab, oderotine, opekotine, itd”, navodi dr Vučeković,

Preporučuje da, ako se dogodi takva reakcija, uvijek se treba na vrijeme javiti dermatologu da bi se započela adekvatna terapija.

“Nikako se ne preporučuje nanošenje preparata za koje vam je neko savjetovao da su dobri, da pomažu”, kaže dr Vučeković.

Ona zapaža da u posljednje vrijeme u njenu ordinaciju najčešće dolaze pacijentkinje koje imaju iritaciju oko očiju i aksilarno tj.ispod pazuha.

“Iz anamneze se dobija podatak da su koristile antirid, sjenke, maskaru, stik protiv neprijatnih mirisa i znojenja. Vrlo rijetko se pacijenti jave odmah po pojavi iritacije. Obično to učine kada počinje da svrbi, pecka, kada se pojavi jako crvenilo – koje se primjećuje”, kaže dr Vučeković.

Ona smatra da je interesantno da pacijenti obično navode da je nemoguće da se reakcija pojavila na kozmetsko sredstvo, jer su ga već koristili duže vremena, da nisu mijenjali preparat i da je nemoguće da je reakcija nastala na nešto što već duže vremena koriste.

“Moje mišljenje je da koža ponekad postaje prezasićena, ona ne može uvijek da reaguje pozitivno, čak šta više počinje da joj smeta neki sastojak iz datog proizvoda. Vrlo često je organizam pod stresom”, zaključuje dr Vučeković.

Bonus video: