Predlozi za zdrav doručak

Ako mislite da ćete preskakanjem doručka smršati – grdno se varate. Ovo ste vjerovatno već čuli, ali - to je najvažniji dnevni obrok.
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2011. 12:58h

Mnoge studije su pokazale da oni koji ne preskaču taj obrok, lakše smršaju od onih koji ga preskoče.

Vaš organizam gladuje 8 - 10 sati tokom spavanja, pa mu je potrebna hrana da se pokrene nakon buđenja.

To može da bude bilo šta, ali ipak dajte tijelu nešto zdravo i hranjivo.

Mnogi ljudi samo popiju kafu, ali ona neće nahraniti organizam.

Morate nešto da pojedete, makar nešto sitno.

Studije su potvrdile da doručak stabilizuje nivo šećera u krvi, što kasnije tokom dana štiti od napada gladi i održava nivo energije stabilnim.

Konzumiranje doručka čini vas bistrijima i poboljšava raspoloženje.

Ako volite da spavate do “zadnjeg minuta” ili ne možete da podnesete misao na hranu čim se probudite, ponesite nešto sa sobom.

Dobar izbor su integralni mafini, jogurt, pahuljice, voće ili pločice od žitarica.

Integralni mafini

Integralni mafini su zdravi i ukusni. Nema potrebe za dodavanjem šećera, ali ako želite da budu slađi, dodajte im suvo voće. Bogati su hranjivim materijama i vlaknima i laki za ponijeti. Možete i da ih zamrznete, pa da imate za nekoliko dana.

Sendvič od banane i kikiriki-maslaca

Može da bude izuzetno ukusan zalogaj, ali i zdrav, ako ga dobro pripremite. Potrebno je da nađete organski maslac od kikirikija (bez nezdravih aditiva i šećera), a dobar je i namaz od badema koji, takođe, može da bude veoma ukusan. Pri tom, bademi su prirodni “suzbijač apetita”. Hljeb neka bude neki obogaćen dodacima.

Musli sa voćem

Obezbijedićete “tone energije” za početak dana. Izaberite niskokalorični musli bez dodatka šećera ili soli.

Ako sadrži bademe – još bolje! Studije su pokazale da zob i bademi prirodno suzbijaju apetit. Zamijenite mlijeko sa niskokaloričnim jogurtom. Probajte da koristite manje kalorično voće, poput malina, borovnica, breskvi i sl.

Tunjevina i topljeni sir

Tunjevina i sir su dobar izbor koji može da zasiti, a ne udeblja. Sir treba da bude onaj niskokalorični, a hljeb od cijelog zrna žitarica.

Bonus video: