Optuženi Šarić i Lončar, Tužilaštvo traži oduzimanje imovine

Kriminalna organizacija je djelovala u vremenu od oktobra 2007. do maja 2009. godine, i bavila se kupovinom kokaina u Južnoj Americi, pa prodajom u Italiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2011. 14:54h

Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, podiglo je optužnicu protiv Duška Šarića i Jovice Lončara u Višem sudu u Bijelom Polju i predložilo da im se produži pritvor, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Okrivljeni Duško Šarić optužuje se zbog krivičnih djela - stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a zajedno sa Lončarem i za pranje novca.

Na osnovu rezultata finansijske istrage, radi proširenog oduzimanja imovinske koristi, Odjeljenje će Višem sudu u Bijelom Polju podnijeti zahtjev za privremeno oduzimanje predmeta, imovinske koristi i imovine, navodi se u saopštenju VDT-a

Krivični postupak zbog šverca narkotika crnogorsko tužilaštvo je preduzelo po zamolnici Republičkog tužilaštva pri sudu u Milanu i u daljoj saradnji sa pravosudnim organima Republike Italije i Republike Srbije "pribavilo dokaze o djelovanju kriminalne organizacije, koju je organizovao Duško Šarić".

"Osim Šarića, protiv pripadnika njegove grupe se zbog istih krivičnih djela vode krivični postupci u Italiji i Srbiji", saopšteno je iz VDT-a.

"Kriminalna organizacija je djelovala u vremenu od oktobra 2007. do maja 2009. godine, i bavila se kupovinom kokaina u Južnoj Americi koji su njeni pripadnici po unaprijed određenim ulogama i zadacima prodavali, prenosili i rasturali na teritoriji Republike Italije".

Zajednička akcija

U saopštenju VDT-a piše da je njihovo Odjeljenje vodilo i finansijsku istragu radi oduzimanja imovinske koristi, zajedno sa:

  • Upravom za spriječavanje pranja novca i finansiranje terorizma
  • Poreskom upravom
  • Upravom policije
  • Upravom za nekretnine

Odjeljenje je, kako se navodi, provjeravalo bankarsko i finansijsko poslovanje firme “Mat Company” DOO sa sjedištem u Pljevljima, više povezanih firmi i odgovornih lica, kao i imovinu ove firme, tokom koje su obezbijeđeni dokazi da se krivični postupak proširi i na krivično djelo - pranje novca.

"Okrivljeni su u vremenu od 24. jula 2006. do 28. februara 2011. finansijskim i bankarskim poslovanjem preko više firmi putem depozita i više simulovanih ugovora, preko banaka u platni promet Crne Gore unijeli 21.353.879,22 eura prljavog novca...za kojeg su znali da je pribavljen krivičnim djelom i uložili ga u kapital firme “Mat Company” doo.firme", navodi se u saopštenju.

Uključene firme od Amerike do Afrike

U saopštenju VDT-a su pobrojane firme koje su optužene za učešće u pranju novca i to:

  • “Mat Company” DOO, čiji su osnivači bili Duško Šarić, Darko Šarić i Jovica Lončar, a izvršni direktor Duško Šarić, Jovica Lončar i Muhamed Dalagija
  • “Camarilla Corporation” sa sjedištem na Sejšelima, Afrika - osnivač i izvršni direktor Igor Milosavljević protiv čijeg se oca Predraga Milosavljevića u Srbiji vodi krivični postupak zbog krivičnog djela - pranje novca
  • “Mateniko” LCC sa sjedištem u Delavare, SAD u kojoj je jedan od osnivača i izvršni direktor Jovica Lončar

"Na osnovu rezultata finansijske istrage, radi proširenog oduzimanja imovinske koristi, Odjeljenje će Višem sudu u Bijelom Polju podnijeti zahtjev za privremeno oduzimanje predmeta, imovinske koristi i imovine", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: