Vojičić: Šefovi u policiji ne daju da se otkrije Srđanov ubica

Veljović, Ašanin, Gačević i Jasavić, u telefonskom razgovoru, "Vijestima" nijesu željeli da komentarišu Vojičićeve optužbe.
456 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2011. 07:45h

Podgoričanin Puniša-Puco Vojičić, stric ubijenog Srđana Vojičića optužio je direktora policije Veselina Veljovića, šefa podgoričke policije Predraga Ašanina, bivšeg njegovog pomoćnika (sada jedan od rukovodilaca Agencije za nacionalnu bezbjednost) Tihomira Gačevića i rukovodioca Odsjeka za krvne delikte Ekana Jasavića da su opstruirali istragu o tom zločinu.

Vojičić je to iznio u pisanoj izjavi, koju je dao pred policijskim inspektorima Velimirom Furtulom i Aleksandrom Boškovićem, navodeći i imena drugih osoba za koje ima iste sumnje, između ostalih i za književnika Jevrema Brkovića i njegovu familiju.

Veljović, Ašanin, Gačević i Jasavić, u telefonskom razgovoru, "Vijestima" nijesu željeli da komentarišu Vojičićeve optužbe.

Opisujući opstrukcije u policiji, stric ubijenog Srđana, koji je 23. oktobra 2006. hicima iz pištolja usmrćen ispred Brkovićevog stana, ispričao je da je iz medija, a potom i u direktnom kontaktu od lidera PzP-a Nebojše Medojevića čuo da iza njegove pogibije stoji takozvani “zagorički klan”.

Vođa tog klana, kako je naveo u izjavi policiji, navodno je Veljovićevoj bivšoj supruzi poklonio automobil i da on iz ličnih razloga vrši opstrukciju.

Vojičić se poziva na informacije Medojevića

Vojičić tvrdi da mu je Medojević saopštio da postoji sumnja da je ubica njegovog sinovca Marinko Banović, a ne Rade Živković koji je pominjan u tom kontekstu.

Marinku je, kako mu je Medojević ispričao, nakon ubistva pomogao njegov brat Mirko (bivši Veljovićev šef obezbjeđenja, sada starješina u SAJ-u), pobrinuvši se, da zbog svojih dobrih veza sa Veljovićem, ne odgovara za taj zločin.

Takva saznanja, kako je izjavio Vojičić, Medojević je navodno dobio od visokog policijskog fukcionera, čije ime nije želio da otkriva.

"Pripadnicima policije iznio sam svoja saznanja da su Mirko i Marinko Banović kritične večeri poslije ubistva, pomogli izvšiocu tako što su ga sakrili u svom stanu u Hercegovačkoj ulici i tamo mu omogućili da se umije i ukloni tragove”, kazao je Vojičić.

Banović traži poligrafsko vještačenje

"Tačno je da živim u Zagoriču. Poznajem te ljude, ali se sa njima aktivno ne družim i tvrdim da ne postoji nikakav klan", kategoričan je Banović.

"Spreman sam da učinim sve da zadovoljim njihovu bolesnu maštu, kako bi više ostavili na miru mene i moju porodicu", rekao je Banović “Vijestima”, koji je pri tom pozvao Medojevića da javno saopšti ko je neimenovan funkcioner policije, koji mu dostavlja informacije.

Odgovarajući na pitanje o njegovoj navodnoj povezanosti sa takozvanim “zagoričkim klanom”, Banović je naglasio da takav klan ne postoji.

"Tačno je da živim u Zagoriču. Poznajem te ljude, ali se sa njima aktivno ne družim i tvrdim da ne postoji nikakav klan", kategoričan je on.

Tvrdi da je Ašanin sabotirao istragu

Prema tvrdnjama Vojičića, Ašanin je sabotirao istragu tako što mu prilikom davanja izjave pred tada inspektorom Sinišom Stojkovićem, nije dozvolio da se u zapisniku unesu imena braće Banović.

“Što se tiče Gačevića, ističem da mi je u početku istrage on ukazao da je prvoosumnjičeni za ubistvo mog bratanića Živković, da bi mi kasnije rekao da je ubica neko lice koje je u Beogradu i da će brzo biti lišen slobode, a da će njegove sumnje potvrditi DNK analiza”, opisao je on prilikom prekjučerašnjeg policijskog ispitivanja na lični zahtjev, zbog navodno novih saznanja koja je dobio od Medojevića.

Ekana Jasavić

I Jasavić mu je, kako je ispričao, više puta saopštio da Živković i Banović nemaju veze sa Srđanovim ubistvom.

"Jasavić mi je saopštio da je prvi od pripadnika policije bio na lice mjesta, a da su odmah došli Zoran Lazović i Duško Golubović, službenici ANB-a, a onda je to negirao", tvrdi on.

Brković: Vojičić nije dorastao zadatku

“Načinom na koji to čini upravo ide naruku onima iz ove države koji su od početka sve radili da zataškaju slučaj i obesmisle bilo kakvu istragu”, smatra Brković.

“Jevrem mi je saopštio da smatra da je kritične večeri napadnut zbog svojih navoda u romanu “Ljubavnik Duklje”. Tom prilikom Jevrem mi je decidno saopštio da je nalogodavac za ovaj napad Veselin Barović, a da je izvršilac Srđinog ubistva, njegov tjelohranitelj i višestruki ubica Rade Živković. To je prvi put da sam čuo ime Rada Živkovića i da se dovodi u vezu sa ubistvom mog bratanića. Ta svoja saznanja Jevrem nije potkrijepio nekim drugim činjenicama”, ispričao je Vojičić inspektorima.

Književnik Brković ocijenio je u izjavi “Vijestima” da je Vojičić, nažalost, nedorastao zadatku otkrivanja nalogodavaca i izvršilaca tog gnusnog zločina.

“Načinom na koji to čini upravo ide naruku onima iz ove države koji su od početka sve radili da zataškaju slučaj i obesmisle bilo kakvu istragu”, smatra Brković.

Biznismen Barović nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”.

Banović nije ogovarao Ašanina

Banović je poručio Vojičiću da, ako je računao da će njegov tekst iritirati Peđu Ašanina ili bilo koga drugog u Upravi policije, sa sigurnošću tvrdi da je takva mogućnost propala.

“Pri tom mi je naglasio da je sva saznanja koja sam ja dao policiji, Ašanin prenio Veselinu Baroviću. Tom prilikom je iznio i više ružnih riječi na račun Ašanina. Istom prilikom Mirko mi je saopštio da je i sam uključen u istragu ubistva mog bratanića, te da ima saznanja da je izvršilac tog krivičnog djela sa područja Bosne”, tvrdi Vojičić.

Mirko Banović je “Vijestima” kazao da sve što govori Vojičić ne odgovara istini, te da nikada ništa ružno nije rekao za prvog čovjeka podgoričke policije, kojeg doživljava kao profesionalca i korektnog čovjeka.

Banović je poručio Vojičiću da, ako je računao da će njegov tekst iritirati Peđu Ašanina ili bilo koga drugog u Upravi policije, sa sigurnošću tvrdi da je takva mogućnost propala.

On je pozvao Vojičića da nađe jednog čovjeka, koji će uperiti prstom u njega i njegovog brata za tragičan slučaj u toj porodici.

“Takav častan čovjek na funkciji ili običan građanin ne postoji”, naglasio je on, pitajući Vojičića zašto ih povezuje sa pričama prikupljenim na ulici ili u vidu insinuacija od navodnog časnog političara, kojem “više ni vlastita porodica ne vjeruje šta govori”.

Banović je na kraju kazao da savršen zločin ne postoji i da vjeruje da će se i ovaj slučaj riješiti, poručivši Vojičiću da bi trebalo i “ljudski misliti na taj dan”.

Poligraf na lični zahtjev

Prilikom jednog od ranijih ispitivanja u policiji, kome je kako Vojičić tvrdi prisustvovao i Ašanin, koji je tada prema njegovom ubjeđenju telefonom razgovarao sa Marinkom Banovićem.

Radisav-Rade Živković

Banović je, međutim, u izjavi “Vijestima” negirao da je ikada imao telefonske kontakte sa šefom podgoričke policije.

On je objasnio da je neposredno nakon ubistva od njega uzeta parafinska rukavica i da je na lični zahtjev ispitivan na poligrafu, koji je pokazao da nema veze sa likvidacijom Vojičića.

Banović je, takođe, istakao da nema ništa manju želju od Vojičića da se ovaj zločin rasvijetli. “Tako bi se već jednom skinula ljaga sa imena mog i moje porodice”, kazao je on.

Radisav-Rade Živković je Vojičićeve optužbe da je umiješan u Srđanovo ubistvo nazvao budalaštinama.

“U noći ubistva, prvi sam priveden i odmah mi je uzeta parafinska rukavica, ispitivan sam i na poligrafu i svi nalazi su bili negativni. Ne znam zašto Vojičić svih ovih godina izbjegava da se suoči sa mnom, da mu objasnim da nemam nikakve veze sa tim”, kazao je on za “Vijesti”, podsjetivši da su on i Marinko Banović već jednom podnosili prijavu zbog toga protiv njega.

Galerija

Bonus video: